• Ook even als imkers bij de bijen

    Adriaan Hosang
  • Na de verkleedpartij op de foto bij het kasteel,

    Adriaan Hosang
  • Onder deskundige leiding nestkastjes maken.

    Adriaan Hosang

Scholieren lopen niet warm voor klompen

RENSWOUDE Op het Kasteelplein en in het park bij Kasteel Renswoude werd vrijdagmorgen het 2e lustrum ´Van Kasteel tot Dassenburcht´ gevierd. Ria van de Bor, coördinator vrijwilligers VLTD kasteel Renswoude merkt op dat met kasteel Renswoude al 10 jaar samengewerkt wordt aan het project van luchtkasteel tot dassenburcht. ,,Dat is een educatief project dat in 2002 landelijk is gestart. Het heeft ten doel kinderen tijdens buitenlessen op het landgoed van alles te laten ontdekken over natuur, cultuur en geschiedenis van een landgoed in hun directe woonomgeving".

Vrijdagmorgen was het gezellig druk op het kasteelplein en in het park van het kasteel. Daar kwamen zo'n 200 leerlingen van de beide basisscholen om daar deel te nemen aan de verschillende uitdagingen die daar te vinden waren. In totaal waren er veertien verschillende opdrachten waar de scholieren aan mee konden doen. Zo konden ze iets moois schilderen of zich omkleden in de dracht van destijds. Dus ontbraken de klompjes, een rode zakdoek, de zwarte omslagdoek of zo'n fraai wit mutsje niet. Van dat lopen op die klompen moest eigenlijk niemand iets hebben. Dat was maar lastig en niet fijn. Een imker vertelde over het nut van bijen en uiteraard ontbrak de bijpassende uitrusting voor de imker niet. Op een andere plek kon je vogelnestkastjes timmeren of bijvoorbeeld speerwerpen. Het onderdeel ´waar of niet waar´ ontbrak niet. Een boswachter gaf tekst en uitleg over z'n werk en wees er ook op dat ook de uiterwaarden onderdeel van de werkzaamheden uitmaken. Vanuit een schuilhut moesten scholieren een vogelopdracht uitvoeren. Er was zelfs een landgoedbingo en ook voeldozen ontbraken niet. Het herkennen van bloemen was niet voor iedereen even makkelijk. De wethouders Sander van 't Foort en Marieke Teunissen kwamen een kijkje nemen en werden ook in kledij van vroeger gehesen.

Even leek het erop dat het weer roet in het eten zou gaan gooien maar dat viel gelukkig erg mee. Ja, het had wat warmer mogen zijn, maar iedereen was enthousiast bezig en genoot van de opdrachten.