• De prijsuitreiking van de fotowedstrijd.

    Janneke Hek

Scholieren ontpoppen zich als fanatieke fotografen

SCHERPENZEEL Alle leerlingen van de groepen 6,7 en 8 van de Scherpenzeelse basisscholen hebben in de afgelopen maanden les in fotografie gekregen. Er werd door JOS Scherpenzeel, Fotografie Westerduin en fotograaf Gerard Kamp een wedstrijd aan verbonden. Woensdag 17 juli werden de prijzen uitgereikt aan de drie winnaars, Jos, Sander en Vera. Kinderburgemeester Lena reikte een doosje lekkers uit aan de drie fotografen.

Tijdens de workshoplessen, twee per klas, werd uitleg gegeven over kadrering, perspectief en cameragebruik. Het fotograferen met smartphones is voor de jeugd gesneden koek, maar Kamp legde de fijne kneepjes uit en liet zien hoe ze eventuele effecten of filters kunnen inzetten. Ook de compositie van een goede foto werd uit de doeken gedaan.

SMAAK EN ORIGINALITEIT De leerlingen kregen opdrachten voor thuis mee en die werden door de workshopleider beoordeeld. De wedstrijd voor de meest artistieke foto maakte veel fanatisme los bij de scholieren. Belangrijk was dat het een creatieve foto was. ,,Je doet het niet gauw fout met fotograferen, maar de uiteindelijke beoordeling door ons als vakjury komt toch neer op smaak en originaliteit. De foto met de biljartballen van Sander spraken ons aan door het mooie close-up effect. En de foto van Vera sprong er direct uit voor ons. En ook Jos pakte ons met zijn foto van een auto waarbij een spiegelend oppervlak ingezet werd", lichtte Kamp de keuze voor de winnende foto's toe.

De drie winnaars ontvingen wat lekkers als beloning voor hun winst. In de Breehoek zijn een twintigtal foto's, waaronder die van de drie winnaars, te bekijken tot eind augustus. Een Lego-poppetje, een kuikentje, rozen, hondensnuiten en foto's met een grapje hangen aan de wand in de hal van de Breehoek. Maar ook een sfeerbeeld waarbij de zon achter de wolken schijnt, een fietszadel en een slak sieren het Kulturhus. Westerduin drukte de foto's groot af en voorzag ze van een lijst. Kinderen wezen hun ouders trots op 'hun' foto en sommigen vonden het jammer dat ze niet in de prijzen vielen. Maar onderdeel zijn van de expositie was ook bijzonder, erkenden ze.

Arjan Westerduin van Fotografie Westerduin drukte voor alle kinderen die een foto aanleverden voor de wedstrijd hun foto af. Tijdens de uitreiking op 17 juli gaf Huub van Amersfoort, coordinator van JOS, een bloemetje aan de vakjury. In die jury zat, naast Gerard Kemp en Arjan Westerduin, ook Alfred Haaksma van de bibliotheek Scherpenzeel.

Er bleek in de voorbereidingen wat mis gegaan te zijn. Kaartjes met de naam van de foto en de fotograaf ontbraken bij de lijsten aan de wand. Haaksma liep rond met een kladblok om deze gegevens uit eerste hand van de fotograaf of fotografe te ontvangen. Inmiddels zijn de foto's voorzien van de benodigde gegevens.

De kinderen en hun ouders en andere belangstellenden namen ruim de tijd om de foto-expositie te bekijken onder het genot van limonade en wat lekkers.