• Adriaan Hosang
  • Adriaan Hosang
  • Adriaan Hosang
  • Adriaan Hosang
  • Adriaan Hosang
  • Adriaan Hosang

Smakelijk en gezellig schoolontbijt op De Borgwal

RENSWOUDE Voor veel kinderen was het woensdagmorgen misschien toch wel even wennen. Geen vader of moeder die zegt: ,,Je moet gaan eten, want je moet zo naar school". Op de Christelijke Basisschool Borgwal in Renswoude deden de leerlingen namelijk mee aan de landelijke actie van het Nationaal Schoolontbijt.

Net als ieder jaar gingen ook nu weer zo'n half miljoen kinderen samen gezond en gezellig ontbijten op hun basisschool. Met behulp van speciaal lesmateriaal werd hen ook alles over hun ontbijt geleerd. Zo werd hen bijvoorbeeld geleerd hoe leuk en belangrijk het is om de dag gezond te starten.

Aan het Nationaal Schoolontbijt werd door scholen is zo'n 275 gemeenten deelgenomen .

Niet alleen op school ook thuis kan een scholier ontdekken hoe belangrijk een ontbijt is, namelijk online via de ontbijtmeter. Ouders kunnen daarbij ook helpen door online het ontbijt van hun kind te checken of samen de ontbijtmeter in te vullen op www.ontbijtmeter.nl.

En dus dit keer lekker ontbijten op school niet alleen met je broertjes of zusjes maar met je klasgenoten, de juf of de meester en in een volle klas.

Weer even iets anders, maar best wel leuk, zo bleek uit enkele reacties van scholieren. Op de tafeltjes leuke, kleurige placemats en uiteraard een keur aan eetbare waren want ja, je begint natuurlijk met brood, want dat hoort bij het Nationaal Schoolontbijt. Dus vers brood van een bakker of supermarkt en je kon kiezen uit diverse soorten bolletjes. Maar behalve dat waren er ook crackers, halvarine, in het kader van vitamines A, D en E 30+ kaas, rijk aan vitamine A en B12 en mineralen en calcium, fosfor, magnesium en zink, B2 en selenium.

Hield je van zoet op je broodje, dan kon je kiezen uit jam om de eenvoudige reden dat jam op je brood altijd beter is dan zoet beleg wat meer suiker of vet bevat,

Ook komkommers stonden op het menu, want die zorgen juist voor veel voedingsstoffen en zorgen er voor dat je een gezond gewicht houdt en voorkomen daarnaast ook allerlei

ziekten. Volg je het advies van het Voedingscentrum dan zou je zelfs 250 gram per dag naar binnen moeten werken.

Diverse leerlingen zaten ook heerlijk hun appel te verorberen want ook fruit levert veel voedingsstoffen, helpt bij het behouden van een gezond gewicht en ook het voorkomen van allerlei ziekten.

En ja, bij zo'n lekker ontbijt wil je natuurlijk ook wel iets drinken. Speciaal daarvoor had men de beschikking over rauwe, verse melk, zo van de koe van Boerderij "de Wachteldonk" in Renswoude. Ook dat liet iedereen zich goed smaken. Net als yoghurt is melk rijk aan eiwit en een bron van calcium en fosfor; belangrijke voedingsstoffen voor kinderen die in de groei van hun leven zijn.

,,Het was gewoon erg gezellig, zo samen ontbijten'', vertelt juf Nikkels, ,,en samen eten stimuleert". Voor ieder kind was er ook een leuk boekje met gezonde tips, stickers en spelletjes.