• Ontbijten op school toch net even anders dan thuis

  Adriaan Hosang
 • Voorafgaand aan het ontbijt werd op het schoolplein gezongen

  Adriaan Hosang
 • Lekker ontbijten in de klas

  Adriaan Hosang
 • De leerlingen van de bovenbouw maakten hun ontbijt zelf klaar

  Adriaan Hosang

Smakelijk ontbijtfeest op De Borgwal in Renswoude

RENSWOUDE  De leerlingen van christelijke basisschool "De Borgwal" hoefden woensdag eens niet thuis te ontbijten. Dat gebeurde namelijk op school, waar alle klassen deelnamen aan het Nationaal Schoolontbijt.

Voordat er ontbeten werd in de klas, verzamelden alle leerlingen zich eerst op het schoolplein om daar gezamenlijk te zingen en te bewegen. Tijdens het lied "Bewegen is gezond kinderen voor kinderen" bewogen de leerlingen lekker heen en weer en gingen de armen ook enkele malen de lucht in.

Hierna was het dan tijd geworden voor het ontbijt en ging iedere klas naar z'n eigen lokaal om daar lekker te ontbijten.

In de klassen van de onderbouw moesten de juffen vaak zelf de boterhammen en broodjes smeren, terwijl de jongens en meisjes in de bovenbouw dat natuurlijk heel best zelf konden doen.

,,Kijk", zegt een juf, ,,je zult hier vandaag misschien niet al die dingen vinden die je thuis wel op je boterham kunt doen. We hebben vanmorgen kaas, appelstroop, appel/peer appelstroop, want het gaat om een gezond ontbijt. Daarnaast is er thee en melk en voor de liefhebbers ook yoghurt. Dus helaas geen hagelslag of chocopasta vandaag".

KRENTENBOL Duidelijk werd wel dat bijvoorbeeld niet iedereen blij was met een krentenbol of het jammer vond dat er geen hagel- of vruchtenhagelslag was te vinden. Ook niet iedereen was even dol op melk, maar ach, er was toch voldoende om met een gevulde maag aan de lessen te beginnen. En ja, het was toch weer even iets heel anders dan thuis, nu lekker samen met al je klasgenootjes beginnen aan het ochtendontbijt, iets wat niet vaak voorkomt.Terwijl de eerste krentenbolletjes werden uitgedeeld, was de juf druk met het inschenken van de melk of thee. Voor iedereen was er tot slot ook nog een lekkere appel.

FOLDER Na afloop van het Nationaal Schoolontbijt was er voor iedereen ook nog een speciale folder met ontbijtnieuws voor de ouders met daarin tips over gezond ontbijten en goede ontbijttips. De scholieren konden ook nog een vragenlijst invullen. In de folder voor thuis stonden uiteraard de vijf vuistregels waarin werd aangegeven waarom ontbijten zo belangrijk is.