• Het onderdeel Blik en Klik, zien en gezien worden

    Adriaan Hosang
  • Een rondje rijden op je fiets met een ketting in je hand

    Adriaan Hosang

Soms schoot de pop onder het dashboard

RENSWOUDE Leerlingen van basisschool De Borgwal kregen dinsdag les van de ANWB. Het lespramma Streetwise wijst hen op zaken als veilig oversteken, het gebruik en nut van de gordel, zien en gezien worden in het verkeer en behendigheid op je fiets.

Vooraf waren de leerlingen al voorbereid. Het was dinsdag droog, maar fris, zeker voor de onderdelen die buiten afgewerkt moesten worden. Leerlingen van groep 1 en 2 bleven in hun eigen klas om daar een speciale les te volgen. Zij kregen te maken met onder andere verkeersgeluiden.

ZONDER GORDEL Gevaarherkenning kwam aan bod in groep 3 en 4 bij het onderdeel Blik en Klik. Daar werd veilig oversteken en goed uitkijken aangeleerd, maar ook het gebruik en nut van de gordel kwam aan bod. Dat werd gedemonstreerd met een elektroauto. In de auto een pop, zonder gordel. Werd er geremd, dan schoot de pop voorover en verdween soms zelfs onder het dashboard.

Interessant voor leerlingen van groep 5 en 6 was het onderdeel Hallo Auto. Scholieren hoorden er het één en ander over zaken als de reactiesnelheid. Eerst mochten ze die zelf testen tijdens het hardlopen, waarbij je ineens moest stoppen. Gekeken werd hoever je doorschoot. Dat snelle reageren kwam ook aan bod tijdens de proef met een auto. Na een vlagsignaal ineens op de rem trappen en dan kijken hoe lang de remweg is. Ook hier bleek hoe belangrijk het dragen van een gordel is.

SLALOMMEN Op het fietsparcours, op het parkeerterrein van De Hokhorst, kwamen de leerlingen van groep 7 en 8 in actie. Ze konden er laten zien hoe je bijvoorbeeld kon slalommen rond paaltjes, rondjes kon draaien met een ketting in je hand of kon remmen en hoe het was om te moeten fietsen over een wat hellend vlak. Was de les ten einde, dan kon er nog een groepsfoto gemaakt worden. De leerlingen van De Borgwal hebben verkeerskennis opgedaan.