• Het team van Kidz in beweging kijkt uit naar de eerste les. Op de foto Laura, Paulien en Monic.

    Janneke Hek

'Speciale gymlessen voor kinderen'

SCHERPENZEEL Kinderen met een verstandelijke beperking of een vorm van autisme kunnen vaak niet bij reguliere sportverenigingen sporten. Daar is verandering in gekomen. Active fit and more biedt zaterdag speciale gymlessen aan, Kidz in beweging.

Binnen Active Fit and more (AFM) ontstond het idee dat het voor deze kinderen lastig is om te sporten. Er zijn wel aangepaste teams, zoals bij Valleivogels, maar ze wilden meer. ,,Wij willen graag een sportschool waar iedereen zich welkom voelt. Voor Kidz in beweging geldt, gewoon waar het gewoon kan en speciaal waar het speciaal moet. Ik heb een aantal jaar in de psychiatrie gewerkt en daar veel ervaring op gedaan. We willen inspelen op de manier waarop een kind beweegt", vertelt Marco Smink, eigenaar van Active, fysiotherapeut en bewegingsagoog.

SPANNEND Paulien van Arkel gaat de lessen geven. Zij heeft al ervaring met lesgeven aan kinderen met een beperking, onder meer bij een hockeyvereniging in Leusden. Omdat haar zus autistisch is, komt haar persoonlijke ervaring ook van pas. ,,Ik ben afgestudeerd aan de sportopleiding. Hier volgde ik ook lessen 'aangepaste sport'. Haar moeder Laura is als gewichtsconsulente betrokken bij de sportschool en weet door haar ervaring met haar andere dochter dat het aanbieden van sport en beweging aan kinderen met autisme uitdagend is. ,,Als moeder vindt je nieuwe dingen spannend voor je speciale kind. Hoe reageert hij of zij".

Er is gekozen om buiten openingstijden de sportlessen Kidz in beweging aan te bieden. Zo is er een omgeving met minder prikkels. In de lessen is veel aandacht voor duidelijkheid en structuur. De lessen zijn divers, zo is er de mogelijkheid om te boksen, circuittraining, bewegen op muziek of spinning. ,,Per keer en per kind wordt gekeken wat hij of zij aankan. Als muziek te veel is qua prikkels, doen we het zonder. Of wanneer iemand zelf graag een bepaalde tak van sport wil uitproberen, passen we dat in. De lessen stellen we op maat samen. Dat vinden we een meerwaarde aan Kidz in beweging. Ook vertellen we de kinderen wat we in de volgende les gaan doen, zo kunnen ze zich voorbereiden", vertelt Van Arkel.

KENNISMAKEN Bekendheid geven aan de cursus is vooral een zaak van het netwerk van dergelijke kinderen informeren. Via het Centrum voor Jeugd en gezin, scholen voor speciaal onderwijs, steungroep ouders bijzondere kinderen (OBK) en het Steunpunt Scherpenzeel bijvoorbeeld. Tijdens een open middag op zaterdag 8 september was er ook de mogelijkheid om kennis te maken.

De lessen beginnen 22 september. Er is geen minimum aantal deelnemers vereist. ,,We gaan gewoon beginnen", zegt Monique Spronk van Active Fit and More. Ouders vullen een sportpaspoort voor hun kind in met daarin vragen als 'hoe geeft een sporter aan dat er iets aan de hand is en hoe kunnen we hier het beste op reageren?'.

Het is mogelijk om een proefles te volgen. De leeftijdscategorie voor de sportlessen is 8 tot 18 jaar. Ouders mogen bij de lessen aanwezig zijn, indien gewenst. Kinderen uit Scherpenzeel maar ook plaatsen eromheen zijn welkom. Op www.activefitandmore.nl is meer informatie en opgavemogelijkheid.