• Adriaan Hosang

Tafeltje Dekje 'ordinaire ruzie'

SCHERPENZEEL ,,Twee partijen rollebollend over straat; het is een zooitje geworden. Ouderen en vrijwilligers worden er knettergek van." De klare taal over maaltijdvoorziening Tafeltje Dekje was afkomstig van Henk Brons (GBS), die samen met Ad van Es (DS) en Johan Slappendel (CDA) het voortouw nam tijdens de opinieronde in de Breehoek. Wethouder Henk Vreeswijk duidde de ontstane situatie als een 'ordinaire ruzie'. Hij gaat samen met collega Hans van den Pol uit Renswoude werken aan een oplossing.

Door Edward Doelman 

Met die toezegging werd een levendige discussie over Tafeltje Dekje besloten. Raadsleden vroegen om opheldering over de voorziening, naar aanleiding van berichtgeving van deze krant en de memo die het college eerder had verstuurd. Van Es begrijpt niet waarom het initiatief van de dames Wil Folmer en Metha Kroon 'niet wenselijk' is. Volgens hem heeft de SWO-sr namelijk zelf aangegeven dat Tafeltje Dekje aan de vrije markt overgelaten werd. Het initiatief van de twee dames zou daar prima in passen.

Slappendel kwalificeerde het als 'een moeilijke situatie waarin twee partijen onenigheid hebben' en vroeg zich af of het verstandig was om 'op het paard SWO-sr te wedden'. Brons ging nog een stapje verder. Hij vergeleek de SWO-sr met een ' ingestort pand'.

Hoe het ook zij: de raad wilde weten hoe de maaltijdvoorziening in stand blijft. Vreeswijk gaf aan dat hij met de dames Folmer en Kroon inmiddels een afspraak (dinsdag) heeft staan. Daarna wil hij zo snel mogelijk met alle partijen om de tafel: SWO-sr, de dames Folmer-Kroon en de gemeenten Renswoude en Scherpenzeel. ,,Dat is voor mij een must."

Brons drong daarbij aan op snelheid. Hij wilde graag binnen twee weken duidelijkheid hoe het verder gaat. Zo ver ging Vreeswijk niet. ,,Maar ik ga mij ervoor inspannen dat er ook na 1 november maaltijden verstrekt worden aan mensen die dat nodig hebben."

Wethouder Henk Vreeswijk bagatelliseerde donderdagavond de klachten van de vrijwilligers, geuit tijdens een bijeenkomst eerder die week. ,,Wat ik ervan begrepen heb, is dat er zestig mensen waren, van wie er vijf een grote mond hebben gehad." Een reactie van Henk Brons (GBS) kon daarop niet uitblijven. ,,De wethouder is er niet bij geweest, maar wat ik begrepen heb is dat de vrijwilligers niet tevreden waren. Dat waren er geen vijf, maar zestig."

 

KIEZEN VOOR OUDEREN Piet Osnabrugge, als vrijwilliger al minstens vijftien jaar bezorger bij Tafeltje Dekje, betreurt de hele gang van zaken.

,,Ontzettend jammer wat er allemaal gebeurt." Hij roept alle betrokkenen op om na te denken over hoe verder te gaan. ,,Ik kies in elk geval voor mijn klanten, zoals ik de oudjes waar ik de maaltijden bezorg noem. Wat zij beslissen, vind ik het belangrijkste." Osnabrugge wijst erop dat veel gebruikers van Tafeltje Dekje vaak maar weinig aanspraak hebben. ,,Als ik om twaalf uur de warme maaltijd bezorg, ben ik vaak de eerste die zij die dag spreken. Dat contact is dus heel waardevol. Hoe het ook verder moet; ik vind dat we het verplicht zijn aan onze ouderen om dat in stand te houden."

Vrijwilligers van Tafeltje Dekje spreken schande van de wijze waarop ze vorige week door de SWO zijn geïnformeerd.