• Martijn Versteeg met een portret van Audrey Hepburn.

    Adriaan Hosang
  • Martijn Versteeg met het portret van Audrey Hepburn en werk van cursisten.

    Adriaan Hosang

'Talent, geduld en kennis essentieel'

RENSWOUDE Martijn Versteeg uit Rhenen exposeert de komende maanden portretten in de bibliotheek aan de Van Reedeweg in Renswoude.

Terwijl hij samen met twee dames kijkt en overlegt waar wat moet komen te hangen, legt Martijn uit dat hij in 2007 begonnen is met tekenen. Het is iets wat hem boeit en interesseert.

Hij wijst erop dat kunst en de expressie daarvan in feite heel persoonlijk zijn. Meteen voegt hij eraan toe dat de eigen innerlijke aard van kunst alleen ontwikkeld kan worden door eigen oriëntatie.

AUTODIDACT Hij is sinds 2015 ambachtelijk actief als portret- tekenaar/schilder. ,,Het maken van een goed lijkend portret is een bijzondere ambacht. Al eeuwenlang geldt dat talent, geduld en kennis essentieel zijn. Het maken van een portret is ook een tijdrovende aangelegenheid. Je moet dan denken aan een tot vier maanden".

Martijn voelt zich vanaf rond 2016 autodidact. In dat jaar verschijnen ook het eerste olieverfwerk van hem. Het wordt al snel duidelijk dat Martijn Versteeg een perfectionist is, iemand die niet snel tevreden is. Wat hij maakt moet goed zijn, gemaakt zijn met de beste materialen. Een portret van Martijn gaat generaties lang mee.

Hij legt uit dat hij in feite nog maar recent als portrettekenaar- en schilder actief is. Maar desondanks wordt zijn stijl door velen herkend. Hij heeft oog voor detail, maar ook de unieke toepassing van licht en donker maken zijn werk speciaal en bijzonder. Neem je een kijkje in de bibliotheek aan de Van Reedeweg, dan valt direct de tekening van Audrey Hepburn op, alsof ze achter een raam van een woning je zit aan te kijken.

Ook Charley Toorop is op een bijzondere manier vereeuwigd.

PALEIS SOESTDIJK De grote kennis van het portrettekenen van Martijn Versteeg is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Hij kreeg, zo verwonderlijk is dat eigenlijk ook niet, prijzen in Taiwan, Spanje, Engeland en Duitsland. Hoogtepunt in zijn carrière was in 2017 toen hij op Paleis Soestdijk De Nederlandse Portretprijs met zijn portret 'Robijn' ontving.

TEKENLESSEN Opvallend is ook de portrettenserie van Willem Alexander, Maxima en de drie prinsessen. Een soort co-productie van Martijn en enkele van zijn cursisten. Cursisten van Martijn Versteeg als Monica Pruis, Maria Hartjes, Anna Weerd, Joan van de Meer, Marian Franken, Job Hardeveld en Mieke van Doorn hebben ook werk geëxposeerd in de bibliotheek.

Martijn Versteeg geeft ook tekenlessen. Dat doet hij in ateliers in Overberg, Utrecht, Veenendaal en Zeist. Mensen die benieuwd zijn naar de mogelijkheden om een portret te laten tekenen of schilderen van bijvoorbeeld hun kind, echtgenoot/echtgenote of een dierbare, kunnen bellen naar 06-10180000 of mailen naar kunst@martijn-versteeg.nl.

Vraag ik hoe één en ander in z'n werk gaat dan is zijn reactie: ,,Eerst bespreken we de wensen, dan levert iemand een foto aan, dan begin ik met tekenen en uiteindelijk is er een portret, met of zonder lijst.

Meer werk van Martijn Versteeg is te zien op www.martijn-versteeg.nl.