• Margreet Hendriks

Toren in de schijnwerpers

SCHERPENZEEL De fractie van de ChristenUnie heeft vorige week unaniem steun gevonden voor het aannemen van een motie om de toren van de Grote Kerk beter in de schijnwerpers te zetten.

De huidige verlichting van de toren is volgens CU-raadslid Aart van de Peut niet goed, ook omdat de lichtbundels door bomen worden onderbroken.

Margreet Hendriks

,,De toren van de Grote Kerk is het visitekaartje van ons dorp en verdient het om aan vier zijden mooi aangelicht te worden’’ betoogde Van de Peut. Het CU-raadslid pleitte bij de vervanging van de huidige verlichting ook voor het gebruik van LED-lampen.

Hoewel de toren, in tegenstelling tot het eraan vastzittende kerkgebouw, eigendom is van de gemeente is er volgens Van de Peut over dit plan wel overleg nodig met de kerkrentmeesters. Onduidelijk is namelijk wie eigenaar is van de huidige verlichting, wie de energierekening hiervoor betaalt en of de paal van één van de lampen op kerkelijk grondgebied staat.

Wethouder Vreeswijk zou dit naar aanleiding van eerdere vragen hierover in de Opinieronde uitzoeken, maar moest meedelen dat de tijd tussen de beide gemeentelijke vergaderingen hiervoor tekort was geweest. Wat Vreeswijk wel wist is dat er een fors prijskaartje kan hangen aan het vervangen van de huidige verlichting door bijvoorbeeld grondlichten in de bestrating met LED-lampen.

,,Dan zit je zo aan vijf- of zesduizend euro per lamp’’ waarschuwde Vreeswijk. De suggestie van Van de Peut om de kosten van deze vervangingsoperatie te dekken uit het gemeentelijk onderhoudspotje voor de Grote Kerk vond de wethouder dan ook wat al te optimistisch.

Dit potje zou, ondanks de vaststelling van het college dat de structurele jaarlijkse storting daarin met ruim tweeduizend euro kan worden verlaagd, onvoldoende ruimte bieden. Hij stelde voor om de aangegeven dekking van de kosten uit de motie te schrappen en het college alleen de opdracht te geven om met een plan en een voorstel te komen voor de vervanging van de verlichting.

CDA-voorman Slappendel, die één van de huidige schijnwerpers aan de gevel van zijn woning heeft zitten, liet weten nogal te schrikken van de grote bedragen waarmee de wethouder voor de vervangen rekening houdt. ,,Misschien moet er nog maar eens goed worden gekeken of dure grondlampen voor het aanlichten wel nodig zijn. De huidige plek van de verlichting voldeed in het verleden ook altijd goed. Toen stonden er echter nog geen bomen in de weg. Wat mij betreft mag die lamp ook op de nok van mijn dak worden geplaatst, maar ik denk dat de monumentencommissie daar wel wat problemen mee zal hebben.’’ Ad van Es (PRO Scherpenzeel) benadrukte voor de zekerheid maar dat de bomen in elk geval moesten blijven staan. Het verleidde SGP-raadslid Maarten Zwankhuizen tot het grapje dat men ook altijd kon overwegen de toren te verplaatsen. Alle partijen waren het er wel over eens dat de verlichting van ‘de trots van Scherpenzeel’ een heel stuk beter mag worden. Vreeswijk liet de raad weten dat het college met het initiatief aan de slag zal gaan en in de eerstkomende reguliere raadsvergadering met een voorstel zal komt.