• Van links naar rechts: Gery Snijders, Joke van Deelen en Dieneke van Dijk hebben een ´prachtig programma´ samengesteld.

    Margreet Hendriks

Tuinendag met vleugje kunst

SCHERPENZEEL Engels servies op een tuintafel, bijzondere tuinornamenten, een beeldhouwer aan het werk. De Open Tuinendag in Scherpenzeel heeft zich in drie jaar tijd ontwikkeld tot een kijkroute waar meer te bewonderen is dan alleen mooie tuininrichtingen. Het wordt op zaterdag 23 juni voor de liefhebbers weer volop genieten in de 'verborgen parels van Scherpenzeel'.

Margreet Hendriks
,,Blijven vernieuwen is belangrijk'', menen Dieneke van Dijk, Gery Snijders en Joke van Deelen, die de Open Tuinendag in Scherpenzeel al weer voor de derde keer organiseren. Het succes van de twee vorige edities is voor de dames een stimulans om de aantrekkelijkheid van het evenement te vergroten voor een steeds breder publiek.

KOPERSLAGER ,,Tuinen kijken en ideeën opdoen voor je eigen tuin is heerlijk, maar er zijn nog zoveel meer dingen die de sfeer van buitenleven bepalen. Een mooi servies op tafel of een bijzonder beeld in de tuin kan een lust voor het oog zijn. Koperslager José Jetten maakt echt de meest bijzondere tuinornamenten en Willy Dijkhuis zal op de Open Tuinendag een demonstratie beeldhouwen verzorgen.

Karin de Bruin kan toveren met zijdebloemen en Tineke Koevoet vervaardigt prachtige bloemenkransen. Verder komt de bezoeker natuurproducten tegen en zijn er Engelse serviezen te bewonderen, evenals als kantklossen en brocante.

Op een aantal adressen wordt ook het nieuwste boek van onze plaatsgenoot en een van Nederlands bekendste vogelkenners, Nico de Haan, tegen een actieprijs aangeboden. Met 'De vogel top 100' leer je 120 vogels kennen die je in ons land, in de bossen, op de heide, aan het water of in je eigen tuin kan tegenkomen. Het boek bevat ook allerlei leuke wetenswaardigheden zoals hoe lok je vogels naar je tuin, kun je een uilenbal uitpluizen of een nestkast maken. Kortom, op deze derde Open Tuinendag is er echt voor elk wat wils.''

NIEUWE TUINEN De Open Tuinendag op zaterdag 23 juni voert langs veertien tuinen in het dorp en het buitengebied van Scherpenzeel. Sommige tuinen waren ook in eerdere edities te bewonderen, maar de organisatie heeft er toch weer een aantal nieuwe tuinen aan de lijst toe kunnen voegen. ,,Ook de tuineigenaren zijn heel enthousiast om mee te doen. We hebben zelfs al toezeggingen van nieuwe deelnemers, die om uiteenlopende redenen dit jaar nog niet konden meedoen, maar volgend jaar graag hun tuin voor het publiek willen openstellen'', vertelt Dieneke van Dijk.

,,Dit evenement groeit nog steeds. Door het toevoegen van allerlei sfeerverhogende nevenactiviteiten willen we het voor het publiek nog aantrekkelijker en levendiger maken'', vullen Joke en Gery aan. ,,Deelname aan de wandel-fietsroute van de Open Tuinendag is bovendien gratis. Bij diverse openbare gelegenheden en winkels in het dorp hebben we weer routekaartjes neergelegd met alle adressen van de Open Tuinendag en informatie wat er eventueel aan andere activiteiten te zien is. Het is aan de deelnemers hoe een bezoeker de route aflegt en of hij of zij een deel van de adressen selecteert voor een bezoek of de gehele route volgt.

VERBORGEN PARELS Als startpunt hebben we weer gekozen voor het rustpunt bij Stichting Parousie aan de Vlieterweg 17, waar uiteraard ook de routefolders liggen om mee te nemen en koffie, thee en stekjes verkrijgbaar zijn. Een tweede rustpunt met toiletvoorziening bevindt zich op Kolfschoten 14.''

De organisatie van de derde Open Tuinendag, die zaterdag 23 juni gehouden wordt van 10.30 tot 16.00 uur, staat als een huis. Het enige waar de dames vooraf geen invloed op kunnen uitoefenen is het weer. ,,Maar we hopen en rekenen natuurlijk op een heel mooie dag en veel belangstellenden om de 'verborgen parels' van ons prachtige dorp te komen bewonderen.''