• De uitgifte van de fietsroute, bij de start.

  Adriaan Hosang
 • Frank Mandersloot, 3e van rechts, geeft tekst en uitleg aan bezoekers.

  Adriaan Hosang
 • Kalfjes sabbelden graag op de handen van kinderen.

  Adriaan Hosang
 • De belangstelling van jong en oud voor de fietsroute was groot.

  Adriaan Hosang
 • Eerst even een lekker kopje soep voor vertrek.

  Adriaan Hosang
 • Een kopje koffie of thee in de kantine bij Mandersloot.

  Adriaan Hosang

Veel animo voor VBB-fietstocht

RENSWOUDE Het was woensdagochtend knap druk bij het kalverbedrijf van de familie Mandersloot aan de Dashorsterweg in Renswoude. Daar ging de tweede fietstocht van 'Vallei Boert Bewust' van start. Tussen 10.00 en 11.00 uur konden de deelnemers aan deze VBB- fietstocht van ongeveer 25 kilometer van start gaan. Direct al bij het begin was het gezellig druk en het werd eigenlijk steeds drukker.

Ook het zonnetje liet zich zien en dat maakte het meteen een stuk gezelliger. Sommigen gingen meteen aan de koffie met een heerlijk stukje appelcrumble, taart gemaakt van oud brood en valappels. Dus eigenlijke van verspilde producten. HV Catering uit Harskamp was hiervoor op verzoek van Rabobank Gelderse Vallei, die zich hard maakt tegen verspilling, via Rabo Foodcourt, aanwezig in Renswoude. Iedereen liet het zich goed smaken en de 350 stukjes waren snel verdwenen.

In het kalverbedrijf van de familie Mandersloot was het Frank Mandersloot die diverse malen groepen bezoekers welkom heette en vertelde over de melkvoer bereiding voor de kalfjes, die tweemaal per dag melk krijgen. Eerst gewoon uit een emmer en later gewoon uit een grote bak. De kalfjes bij Mandersloot die men ging bekijken waren nu zes weken op het bedrijf en hadden een gewicht van zo'n 70 kg. Duidelijk werd dat ze er 28 weken blijven en dan, met een gewicht van zo'n 350 kg geslacht worden.

Vaders en moeders en veel kinderen, maar ook opa's en oma's namen een kijkje in de stallen met de kalfjes. Even de kalfjes aan je vingers laten sabbelen was iets wat menig kind wel leuk vond, maar niet iedereen vond dat even lekker.

In de kantine van de Fa. Mandersloot was het ook een drukte van belang, daar kon men terecht voor koffie of thee en buiten stond Piet's Broodjes uit Scherpenzeel met heerlijke tomaten- en groetensoep. Ook de soep had gretig aftrek en zo kon men, voorzien van de nodige kennis over het bedrijf en met een gevulde maag de fiets op stappen voor de fietstocht van zo'n 25 kilometer. Via een mooie landelijke route, over dijkjes en soms onverharde fietspaden ging het via Scherpenzeel, via via langs een Boerderijwinkel naar het kippenbedrijf van de familie Bouw in Barneveld en vervolgens weer naar het melkveebedrijf van de familie Gerritsen in De Glind. Het was een leuke en leerzame fietstocht, een succes voor Vallei Boert Bewust en met in Renswoude een tevreden Frank Mandersloot.

[Meer foto's op de website van de Scherpenzeelse Krant