• ,,Hier wordt op een constructieve manier politiek bedreven", vindt Leo Verkerk.

    CDA

'Veel voor elkaar gebokst'

RENSWOUDE Met 'vers bloed' wordt het CDA Renswoude voortgezet. Dat benadrukt Leo Verkerk, de nieuwe lijsttrekker van de partij. De ondernemer was de afgelopen vier jaar al actief als commissielid en wil de komende jaren ook in de raad het CDA-geluid vertolken. ,,De saamhorigheid vergroten en Renswoude financieel gezond houden. Dat is belangrijk met het oog op het behoud van onze zelfstandigheid."

Verkerk is de opvolger van Gert van Beek, die de afgelopen twaalf jaar namens het CDA in de gemeenteraad zat. Ook wethouder Hans van de Pol keert niet terug. De christendemocraten, al jaren de grootste partij in het kasteeldorp, gaan de verkiezingen in met Steef Hardeman als kandidaat-wethouder. ,,We willen inderdaad weer graag deel uitmaken van het nieuwe college. Het is de manier om je plannen te verwezenlijken."

SAMENWERKING Dat deed het CDA de afgelopen periode samen met de SGP. Over die samenwerking is Verkerk zeker te spreken. Hij noemt onder meer de totstandkoming van het eerstelijns gezondheidscentrum, het Rechthuis, Fort aan de Buursteeg, renovatie van de woningen aan de Taets van Amerongenweg, glasvezel in het buitengebied, de nieuwe nota voor het aanbestedingsbeleid en het in eigen beheer nemen van de openbare verlichting in Renswoude. ,,En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het college heeft de afgelopen jaren veel voor elkaar gebokst", vindt Verkerk.

Aan de andere kant zijn er ook zaken niet gelukt, zo geeft hij toe. Voor de afronding van het Dorpshart en een oplossing voor het verouderde gemeentehuis is Renswoude terug bij af. ,,Dat er ook fouten zijn gemaakt in dat dossier is duidelijk. De raad heeft haar teleurstelling ook duidelijk uitgesproken in de motie van treurnis. Die was onvermijdelijk", vindt Verkerk. ,,Aan de andere kant zijn we met goede intenties dit traject ingegaan. Liever dragen en nemen we dan verantwoordelijkheid, dan dat we op onze handen zitten."

Dat wethouder Van de Pol in die discussie niet weggestuurd werd, tekent volgens de lijsttrekker de saamhorigheid binnen Renswoude. ,,Als ondernemer in de bouw heb ik ook andere ervaringen, bijvoorbeeld in Houten. Ik heb meegemaakt dat partijen er hun collega-partijen helemaal afbrandden. Dat is gelukkig niet de houding in Renswoude. Hier wordt op een constructieve manier politiek bedreven. Dat spreekt mij zeer aan."

Het is volgens Verkerk ook de manier om als Renswoude tot in lengte van jaren zelfstandig te blijven. ,,Niet elkaar de tent uitvechten, maar samen de schouders eronder. Dat is noodzakelijk ook, want Renswoude heeft maar een kleine raad van elf en een klein ambtenarenapparaat. Het is cruciaal om elkaar te blijven vinden." De nieuwe lijsttrekker kijkt verder nuchter vooruit op zijn toekomstige rol als fractievoorzitter. ,,Ik heb mijn eigen bedrijf, maar op onze lijst staan nog diverse andere ondernemers. Dat zegt wel wat over ons. We houden van actie, zijn doeners. Met die praktische instelling wil het CDA het dorp weer verder vooruit helpen", besluit Verkerk.