• Paulien en Jos Dirven in de werkkamer van Paulien, er moet nog wel wat gebeuren

    Adriaan Hosang
  • Paulien en Jos Dirven in de werkkamer van Paulien

    Adriaan Hosang

'Veel werk verzet voor verhuizing naar Vendelier''

RENSWOUDE Het duurt nog even, namelijk tot vrijdag 18 augustus, maar dan verhuist Huisartsenpraktijk Dirven van de Dorpsstraat 61 naar Vendelier 16, het eerstelijnsgezondheidscentrum. Na 26 jaar praktijkvoering aan de Dorpsstraat gaat de praktijk een nieuwe start maken in het nieuwe pand.

Huisarts Jos Dirven: ,,Het heeft de nodige voeten in de aarde gehad voordat we zover waren dat we hier van start konden gaan met de bouw van het eerstelijnsgezondheidscentrum.

VOETEN IN AARDE Met Dirven lopen we de nieuwe praktijk in. Wat opvalt zijn de ruimten voor de verschillende medewerkers in de praktijk, maar ook de hoogte van vloer tot plafond, de lichte wanden en de sfeervolle wachtkamer. Even later arriveert de echtgenote van Dirven, Paulien, die ook huisarts is.

Jos Dirven is blij dat het nu eindelijk gerealiseerd is. Ik ben in 2004 al gestart met de onderhandelingen. Het heeft wel wat voeten in de aarden gehad blijkt wel, want in 2009, ten tijde van burgemeester Hugo Schorer is één en ander beklonken. De officiële opening is dit jaar. ,,We zijn echt blij dat we hier nu kunnen beginnen", merkt Paulien Dirven op. Haar man Jos is van mening dat het allemaal wat sterieler overkomt. Hij wijst erop dat het overal drempelvrij is, deuren gaan automatisch open en er is een mindervalidentoilet.

NIEUWE BUREAUS In alle kamers komen nieuwe bureaus, maar geen airco. Dat is niet nodig legt Jos Dirven uit vanwege de toepassing van speciale ventilatie, waardoor ook gezorgd is voor duurzame energie. In alle kamers zit aan pantryblok met elleboogkranen, daarnaast zijn er 'dispensers'. ,,Dat werkt allemaal nog hygiënischer", aldus Jos. Ook qua beveiliging is aan alles gedacht net als aan brandmelders en de brandtrap, aan de achterzijde van het pand. Paulien Dirven wijst erop dat de omschakeling van telefoon en internet in één dag z'n beslag moet krijgen.

KLEURRIJK In het nieuwe gezondheidscentrum zijn vier artsenkamers, twee kamers voor praktijkondersteuners, een grote verrichtingen kamer en een eigen kamer voor assistentes, om verrichtingen te kunnen uitvoeren. Daarnaast zijn er ruimten voor de diëtiste, podotherapeut en verloskundige. In grote wachtkamer treft men kleurrijke banken en een beschilderde muur. Naast een aparte leestafel is er een kinderhoekje. De totale bezetting van het gezondheidscentrum bestaat uit vijftien personen. Door het huisartsenechtpaar Dirven worden al zo'n 25 jaar huisartsen opgeleid tot specialist.

De verstrekking van geneesmiddelen gebeurt straks vanuit de apotheek, in dit pand.

OPGESLOTEN Jos merkt op: ,,Het nadeel is hier wel dat je opgesloten zit tussen het trottoir en de weg". Een rondje makend door het gezondheidscentrum wordt wel duidelijk dat ook Jos Dirven zelf ook de nodige zelfwerkzaamheid aan de dag gelegd heeft. Niet alleen door de ontwikkeling van het plan, maar ook door het installeren van inbouwapparatuur. Paulien: ,,Jos heeft veel getekend en het woord IKEA kan hij niet meer horen. Ook bij de keuze van de bureaus, de kleur van de vloer en alle voorbereidende werk is er door Jos veel werk verzet".

Jos wijst erop dat tijdens de officiële opening op 1 september, omstreeks 18.00 uur door oud-burgemeester Hugo Schorer, een steen wordt onthuld bij de voordeur. Tussen 17.30 en 20.00 uur is publiek van harte welkom. Ook worden dan de prijswinnaars, die de naamgeving hebben bedacht, in het zonnetje gezet.In het gezondheidscentrum worden ook gevestigd Fysio4All, Kinderfysio Ilona Diepeveen, de GGD en het consultatiebureau met de prikdienst, trombosedienst, het dorpsteam, de wijkverpleging en de logopediste. In verband met de verhuizing van de Huisartsenpraktijk zal die op vrijdag gesloten zijn. Voor spoedgevallen kan men zich dan vanaf 8.00 uur bellen met de Huisartsenpraktijk Ederveen, tel.0318-571201.Ook de uitdeelpost van de apotheek verhuist 18 augustus. Ze zullen tussen 16.00 en 17.00 uur geen medicijnen uitdelen. Klanten wordt verzocht dan medicijnen eerder in de week mee te nemen.