• Veel aandacht voor de sjoelbak met het 'verrassingselement'.

    Adriaan Hosang

'Bij sjoelen is de eer van het winnen belangrijker dan de prijs'

RENSWOUDE Cees Overeem houdt zaterdag 11 januari voor de negende keer het jaarlijkse sjoeltoernooi in de kantine van de voetbalvereniging Renswoude. Hij is er al druk mee bezig.

Al heel wat jaren is Cees Overeem de man achter de organisatie van dit sjoeltoernooi waar ieder jaar heel wat deelnemers de strijd met elkaar aanbinden.

In deze regio zijn er tal van actieve sjoelers, vaak recreatief, maar sommigen ook in verenigingsverband, bijvoorbeeld bij de vereniging in Ederveen.

SPECULAASPOP Sjoelen is meestal iets voor de lange winteravonden. In Renswoude werd het sjoelen rond de jaren zestig beoefend bij een oom van de organisator van dit sjoeltoernooi, bakker Piet Overeem. Hij hield op een aantal zaterdagavonden sjoel- en schietwedstrijden in de bakkerij aan de Dorpsstraat. De wedstrijden werden van 1962 tot circa 1970 georganiseerd. ,,Gezelligheid en lekker bezig zijn, stonden hoog in het vaandel. De eer van het winnen was belangrijker dan de prijs. Dat was namelijk een speculaaspop'', vertelt Cees Overeem.

Hij is blij dat tijdens de winterstop de accommodatie van de voetbal beschikbaar is.

VERLOTING Ook nu weer zijn er verschillende soorten sjoelbakken, dat maakt de moeilijkheidsgraad duidelijk hoger. De deelnemers spelen drie rondjes op vijf verschillende bakken. Na vijf rondjes gaat degene die gegooid heeft tellen en omgekeerd. Een 'verrassingselement' kan de eindscore beïnvloeden. De deelnemers komen uit de gehele regio. Inzet is een wisselbeker, plus bekers voor de eerste drie plaatsen. Aan het slot is er ook een grote verloting.

Opgeven kan bij Cees Overeem, tel.06-36326211 of via ceesovereem@hotmail.com. De kosten bedragen € 6, inclusief koffie met cake en hapjes.