• Het bestuur heeft er zin in. Frank Hendriks (tweede van rechts) stopt als bestuurslid. Er is een vacature.

    Vakfotografie Westerduin

Jaarprogramma Oranjevereniging: ´Attracties voor jong en oud´

Programma in teken bevrijding

SCHERPENZEEL Dit jaar is het vijfenzeventig jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetting.

Daarom heeft de Oranjevereniging Scherpenzeel (OVS) een feestelijk programma bedacht. Uiteraard is ook Koningsdag en 4 mei een onderdeel van dit programma. En niet te vergeten Feestje in het park en de bingo in Huis in de Wei. Tijdens haar ledenvergadering, vorige week maandag, werd het programma voor 2020 gepresenteerd.

VRIJHEIDSONTBIJT Het zwaartepunt ligt op 5 mei, wat de OVS betreft. In de nacht van 4 op 5 mei zal een delegatie vanuit Scherpenzeel om 0.00 uur het bevrijdingsvuur in Wageningen ophalen. Ook burgemeester Harry de Vries hoopt hierbij te zijn. Dan wordt het vuur richting Scherpenzeel gedragen. Rond 8.00 uur kan iedereen aansluiten ter hoogte van restaurant De Dennen in Renswoude om mee te lopen richting Scherpenzeel. ,,Op deze bijzondere dag kan iedereen genieten van ons Vrijheidsontbijt van 9.00 tot 11.00 uur op Plein 1940. Het bevrijdingsvuur zal hier ook tussen 9.30 en 10.00 uur aankomen", vertelt Paula Meijer van de OVS.

Tussen 12.00 en 14.00 uur zal Keep them Rolling met oude legervoertuigen door het dorp rijden. Zij pauzeren bij Hoeve de Beek, waar Grebbelinie in het vizier ook een programma aanbiedt. Om de bevrijding nog extra te vieren, heeft de OVS voor 's avonds iets speciaals´ bedacht. ,,Om 19.00 uur start ons eigen bevrijdingsfestival op Plein 1940. Met muziek en een echte festivalbeleving. Het festival duurt tot 23.00 uur."

VERSIEREN Het feestjaar wordt geopend met de traditionele bingo voor ouderen in Huis in de Wei op 6 maart van 19.00 tot 21.00 uur. ,,Wat we aan iedereen in Scherpenzeel willen vragen, is om de straten te versieren vanaf 5 april. Zo kunnen we met elkaar vieren dat we al 75 jaar in vrijheid mogen leven", roept voorzitter Martin Brouwer zijn dorpsgenoten op. De mooist versierde straat wint een straatbarbecue voor dertig personen. Platteland Anders zal bij de toegangsweg van Scherpenzeel aan de Marktstraat een versierde boog plaatsen.

Kinderen tot en met twaalf jaar kunnen zich op 11 april storten in de strijd om het gouden ei. Paaseieren zoeken bij zwembad ´t Willaer is inmiddels een vast onderdeel van het OVS-programma. Het startsein klinkt om 13.00 uur en om 15.00 uur moeten alle eieren gevonden zijn.

Dan volgt op 27 april Koningsdag. ,,We beginnen de dag met de aubade in het Park. Dit jaar zonder ballonnen, maar ieder kind ontvangt een papieren kroontje met daarop een nummer. Met dit nummer maak je kans op een mooie prijs, gesponsord door Tekelenburg & Advocaat. Deze kroontjes kun je ophalen bij Plein 1940-1945, voorafgaand aan de aubade".

In het Park is op Koningsdag vanalles te doen. Een demonstratie van politiehonden, springkussens, knutseltafels, muziek, een kofferbakverkoop. ,,Kortom, attracties voor jong en oud. 's Avonds is er geen programma. Dan kan iedereen bijkomen", lacht Brouwer.

De kindervrijmarkt wordt op 2 mei gehouden in het park van 13.00 tot 17.00 uur. En 's avonds de fietspuzzeltocht waarbij je langs kunstwerken van Platteland Anders fietst. Op 4 mei is er om 19.00 een herdenkingsbijeenkomst in de gerestaureerde Grote kerk, waarna de dodenherdenking volgt bij het monument. Op 6 juni vindt Feestje in het Park plaats.

Alle informatie is te vinden op www.ovscherpenzeel.nl of op de Facebook-pagina van de Oranjevereniging Scherpenzeel. Ook verspreidt de OVS huis-aan-huis de Bevrijdingskrant, gemaakt in samenwerking met Oud Scherpenzeel, in plaats van het oranjeboekje.