• Leerlingen van groep 7 van de Dorpsbeuk allemaal geslaagd.

    Janneke Hek

Verkeersexamen: iedereen geslaagd

SCHERPENZEEL Donderdagmorgen 16 mei stonden leerlingen van groep 7 van de Dorpsbeuk klaar. Bij de Breehoek werd om 9.00 uur het startstein gegeven voor het jaarlijks praktijkexamen verkeer. Een kilometerslang parcours door Scherpenzeel moest per fiets worden afgelegd. Alle basisscholen deden mee en uiteindelijk slaagden 130 leerlingen. Niemand is dit jaar gezakt.

Burgemeester Harry de Vries verrichtte de starthandeling. Hij feliciteerde eerst enkele leerlingen met het kampioenschap van Ajax. Zij droegen namelijk vol trots shirts met het logo van de voetbalclub. Ook kinderburgemeester Lena stond in de rij om deel te nemen aan het praktijkexamen. Wijkagent Fred Comans was ook aanwezig bij de start.

KWETSBAAR De Vries benadrukte dat fietsers in het verkeer de meest kwetsbare verkeersdeelnemers zijn. ,,Ieder jaar vallen er doden in het verkeer. En dat zijn ook fietsers. Daarom wil ik jullie vragen om altijd heel voorzichtig te zijn in het verkeer. Niet dollen en gek doen op de fiets of bezig zijn met je telefoon. Goed om je heen kijken, zodat je gevaarlijke situaties aan ziet komen”, betoogde hij.

Vervolgens werden de examendeelnemers die allen een oranje hesje met nummer droegen, in een rij opgesteld. De burgemeester nam een oranje toeter ter hand en liet het startsein horen. Het deuntje van ‘Olé olé olé, we are the champions’ galmde over het parkeerterrein van de Breehoek. Met een tussentijd van een paar minuten vertrokken de examenkandidaten. Sommigen wat nerveus, anderen vol vertrouwen.

OEFENEN De scholieren hadden vooraf de route gekregen om alvast te kunnen oefenen. Sommigen fietsten daadwerkelijk in de dagen voor het examen alvast de examenroute. Die route leidde vanaf de Breehoek allereerst richting ’t Willaer. En voerde de kinderen vervolgens door het hele dorp. Hier en daar waren ouders ingezet als controleposten. Voor het eerst dit jaar werd op een iPad bijgehouden hoe een leerling het examen deed. Gelukkig waren hier minder technische problemen als bij het theorie-examen van verkeer eerder dit jaar. Hierbij was de website van Veilig Verkeer Nederland overbelast, waardoor de examens niet geüpload konden worden. Sommige scholen hebben toen de datum van het examen verplaatst, anderen hebben het examen op papier uitgeprint. En dat viel ook niet altijd mee, omdat meer scholen tegelijkertijd op dat idee kwamen.

SPECULATIES De controleposten waren donderdag niet allemaal even zichtbaar. Onder de kinderen gingen speculaties of er iemand in de bosjes zat te controleren. En ook een mindervalidenauto was verdacht, vonden ze. Ieder jaar zijn er wel grappenmakers die de routebordjes omgooien of verplaatsen. Sommige leerlingen waren hier bang voor, maar dit jaar verliep dit zonder problemen. De verkeerscommissie is hier alert op.

,,Alle leerlingen die meededen, zijn geslaagd. Daar zijn we blij mee”, aldus Josien ten Broek van de verkeerscommissie. Degenen die wegens ziekte of een andere reden niet mee konden doen, kunnen volgend schooljaar een nieuwe poging wagen.