• Links mantelzorger Gerda Doornenbal, rechts Mariska bergstra van het Steunpunt Scherpenzeel.

    Janneke Hek

Verwenochtend: ´Mantelzorger zijn is geen keuze´

SCHERPENZEEL Het Steunpunt  Scherpenzeel biedt mantelzorgers een verwenochtend aan op 10 november in Kulturhus de Breehoek. Deelname is gratis, er zijn diverse workshops te volgen en het is mogelijk om elkaar als mantelzorger te ontmoeten. De verwenochtend wordt gehouden op de Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop er extra aandacht is voor mantelzorgers, mensen die dagelijks voor hun zieke of gehandicapte partner, kind of familielid zorgen.

HALFZIJDIG VERLAMD Gerda Doornenbal is één van de mantelzorgers die zich aanmeldde voor deze dag. Sinds juni 2014 zorgt zij voor haar man Jan, die na een herseninfarct halfzijdig verlamd is geraakt en niet meer kan praten. ,,Op een ochtend viel hij neer en al snel bleek dat er wat ernstigs aan de hand was. Na twee en halve week in het ziekenhuis en drie maanden in een revalidatiecentrum kwam hij thuis´´, blikt Doornenbal terug.

De communicatie met haar man verloopt moeizaam door afasie, een aandoening waardoor hij enkele woorden kan zeggen, maar het noemen van haar naam is soms bijvoorbeeld lastig voor hem.

DAGOPVANG ,,Jan gaat enkele dagen per week naar de dagopvang, dat geeft mij wat lucht´´ zegt Doornenbal. ,,Het dag in, dag uit verzorgen is soms zwaar, al doe ik het met liefde. Af en toe wat tijd voor mezelf is hard nodig om het vol te kunnen houden". Twee maal per dag komt Buurtzorg haar man verzorgen. ,,Dit is voor mij fysiek niet mogelijk. daarom ben ik zo blij met deze hulp", prijst ze de thuiszorgverpleging.

Ook is ze blij met de ondersteuning die ze krijgen van de klantmanager WMO van de gemeente Scherpenzeel. ,,Ik ervaar geen hoge drempel in het contact met de gemeente". Een weekend per maand gaat haar man naar verpleeghuis Norschoten. Deze respijtzorg wordt mogelijk gemaakt door de gemeente.

VERZORGEN Het overdragen van de zorg voor echtgenoot Jan valt Gerda Doornenbal soms zwaar. ,,Ik begrijp vaak het beste wat hij bedoelt. Maar soms is het goed als anderen hem verzorgen en leren verstaan". Vanuit hun kerkelijke gemeente CGK De Open Hof ervaart het echtpaar Doornenbal veel steun. Ook hun drie kinderen en diverse vrijwilligers van de Nederlandse Patiënten Vereniging springen bij waar nodig. ,,Zonder sociaal netwerk kun je dit als mantelzorger niet volhouden", aldus Gerda Doornenbal.

WAARDERING Mantelzorgers kunnen donderdag 10 november workshops volgen, zoals schilderen en jeu de boules. Ze krijgen een behandeling van een schoonheidsspecialiste of een handmassage aangeboden.

Wethouder Vreeswijk rijkt op deze dag de ´mantelzorgwaardering´ uit, een financiële gift van de gemeente voor mantelzorgers. Mariska Bergstra, coördinator van het steunpunt, kijkt er naar uit om de mantelzorgers te ontmoeten.

MET LIEFDE Bergstra: ,,Mantelzorger zijn is geen keuze, hier rol je in. Een vaak zware taak die door de mantelzorgers met liefde wordt verricht.

Deze verwenochtend organiseer ik om hen in het zonnetje te zetten. De verwenochtend begint om 10.00 uur. Aanmelden is niet vereist.