• Bert van Voorthuizen houdt opruiming van vuurwerk

    Adriaan Hosang

Vuurwerkverkoop wijkt voor fietsen

RENSWOUDE Op de laatste dagen van het jaar startte de vuurwerkverkoop, dus ook bij Bert van Voorthuizen aan de Molenstraat in Renswoude, waar zijn Bike Totaal fietsenspeciaalzaak nog steeds de hoofdbron van inkomsten is. Op diverse plaatsen kon je het al lezen 'Laatste jaar vuurwerkverkoop, opruimingsprijzen'.

In zijn fietsenshowroom heeft kort voor oud en nieuw, een deel van de fietsen plaats moeten maken voor showpakketten van vuurwerk zodat de klant kan zien wat er allemaal te koop is. Ja, er staat nog van alles zoals bijvoorbeeld de Big Momma, de Big Show (1568 schots), 1 millionblinkers en vuurwerk met de fraaie naam Pablo Escobar of Pamela. Vuurwerk vanaf bijvoorbeeld 1,79 euro en 369,99 euro maar dan heb je wel een 1.498 schots, dus flink wat te knallen.''

Even moet Bert er tussenuit omdat twee heren van Omgevingscontrole een kijkje komen nemen bij het vuurwerk, maar dat is van korte duur want Bert heeft z'n zaakjes allemaal prima op orde. ,,Kijk, ik denk aan nieuwbouw of verbouw van de huidige zaak en dan moet het vuurwerk gewoon weg", legt hij uit.

,,We willen ons 52 weken per jaar helemaal op de fietsen kunnen richten en vuurwerk past daar dan eigenlijk niet bij.'' In zijn huidige pand aan de Molenstraat heeft Bert een speciale bewaarplaats en een bufferbewaarplaats voor vuurwerk, compleet met sprinklerinstallatie, speciale muren, plafond en deuren. Bij verbouwing van zijn zaak moet dat dan toch allemaal weg, aldus Bert. ,,We werken nu met tien man aan de fietsen en in het voorjaar wil ik dat alle tweede handsfietsen klaar zijn, dat ze op de website staan. Daar zit heel veel werk in en met die vuurwerkverkoop er tussendoor komen we daar gewoon niet aan toe."

Berts vader Joop zat al in de vuurwerkverkoop, samen doen ze dat al wel zo'n 50 jaar. ,,Eerst ging dat gewoon van onder de balie vandaan, maar er kwamen steeds meer voorschriften, eisen en ook controles."

De Oudejaarsdag ga ik vast missen. Het was dan altijd gezellig druk, veel mensen kwamen vuurwerk ophalen. Aan het slot hadden we altijd een afsluiting in de werkplaats. Het gaf altijd een apart sfeertje met koffie, oliebollen etcetera."

Kijk zegt Bert ten slotte: ,,Vinden we deze winter geen geschikte bouwlocatie in Renswoude, dan gaan we verbouwen op de huidige locatie".

Zaterdag was het opnieuw gezellig druk in Berts zaak aan de Molenstraat en ging het laatste vuurwerk over de balie.