• VVD Renswoude

VVD: 'Luchtkwaliteit in Renswoude laat te wensen over'

RENSWOUDE ,,Renswoude is een plattelandsgemeente en daar zijn wij trots op. Het agrarische karakter en groene buitengebied maken onze gemeente aantrekkelijk om te wonen, werken en recreëren", zegt Marieke Teunissen, lijsttrekker van de VVD Renswoude in reactie op de stelling dat de intensieve veehouderij in Renswoude welkom blijft, ondanks het probleem van fijnstof. Maar dat leidt inmiddels tot ongunstige neveneffecten, zo geeft ze aan. ,,In tegenstelling tot wat je zou verwachten, laat de luchtkwaliteit in Renswoude soms te wensen over."

,,Geur, fijnstof en ammoniak van intensieve veehouderijen zijn van grote invloed op de luchtkwaliteit. En die zaken laten zich niet tegenhouden door gemeentegrenzen. Het verminderen van de fijnstofuitstoot ziet de VVD daarom ook als een gebiedsopgave, waarbij regionale samenwerking van groot belang is."

Teunissen wijst op het manifest Gezonde Leefomgeving Veehouderijen binnen de regio FoodValley, dat het verbeteren van het woon- en leefmilieu én de ontwikkeling van een toekomstbestendige en innovatieve veehouderijsector beoogt. ,,Die innovatie moet leiden tot een positieve ontwikkeling voor de boer (financieel), de omgeving (verbetering luchtkwaliteit) en het welzijn van de dieren in de stallen."

,,Het zou trouwens ook wat kort door de bocht zijn om alleen de veehouderijsector aan te wijzen als de veroorzaker van fijnstof. Ook wegverkeer, industrie en houtstook in en om het huis zijn van invloed op de luchtkwaliteit. De gemeente moet zich inzetten om de luchtkwaliteit in en rond Renswoude te verbeteren en de overlast van fijnstof te verminderen, zonder de regeldruk voor haar inwoners te verhogen. De VVD-fractie gelooft in goede voorlichting, bewustzijn en eigen verantwoordelijkheid."