• Adriaan Hosang
  • Adriaan Hosang
  • Adriaan Hosang
  • Adriaan Hosang
  • Adriaan Hosang
  • Adriaan Hosang
  • Adriaan Hosang
  • Adriaan Hosang

Weer vertraging voor Dorpshart; Ondernemers krijgen een 'ultieme kans'

RENSWOUDE De afronding van het Dorpshart Renswoude krijgt een nieuwe episode. Ondernemers krijgen tot 1 december de tijd om alsnog tot overeenstemming te komen met ontwikkelaar Frank van Woerden. Is er voor die deadline geen pact, dan laat de gemeente er een nieuw gemeentehuis met bibliotheek bouwen.

 

Door Edward Doelman

Het besluit mag gezien als een nieuwe plotwending in het tien jaar oude dossier. Inmiddels mag het Dorpshart een politieke thriller genoemd worden, want de afloop ervan blijft ook de komende weken nog ongewis. Juist daarom hield Cornelis Bosch, woordvoerder van de werkgroep Commerciële Invulling, er gemengde gevoelens aan over. ,,Iedereen was het erover eens dat er deze avond een definitief besluit genomen zou worden, dat is niet gebeurd", legde hij uit. Aan de andere kant ziet Bosch dit wel als een kans. ,,We hebben wat meer tijd gekregen."

Daar hadden Bosch en nog eens vijf insprekers niet om gevraagd. Zij wilden dat de raad de voorkeur uitsprak om de rest van het Dorpshart met winkels te vullen. Dat was tien jaar geleden tenslotte ook het doel geweest, zo betoogde Bert van Voorthuizen, die interesse heeft om er zijn fietsenzaak te vestigen. ,,Geef alstublieft dat laatste zetje om dat hoofddoel te realiseren."

De andere insprekers trokken in een tjokvol gemeentehuis ook fel van leer. Er werd met juridische stappen gedreigd, men wees op het gebrek aan draagvlak en er werden 'klemmende beroepen' gedaan. ,,Neem vanavond een besluit waar u trots op bent", vatte Bosch kernachtig samen. De raadsleden waren dus niet te benijden. ,,Er wordt veel druk op ons gezet", merkte Jan Stutvoet (Dorpsbelang) fijntjes op.

Dat deed Stutvoet nadat Peter Walraven een nieuw konijn uit de beduimelde Dorpshart-hoed had getoverd. Walraven stelde voor om Van Voorthuizen of andere commerciële partijen tot 1 februari de tijd te geven om tot overeenstemming met Van Woerden te komen. ,,We willen daarmee een ultieme kans bieden."

 

VERTROUWEN GESCHAAD De ChristenUnie steunde het amendement van de VVD niet, maar zorgde wel voor vuurwerk. Sander van 't Foort vroeg wethouder Hans van de Pol om duidelijkheid over een vertrouwelijk document dat hij ingezien had. Dat kreeg hij niet, waarna hij het vertrouwen in de wethouder opzegde. ,,We gaan niets indienen, maar het vertrouwen is echt geschaad." Steun voor een referendum over het Dorpshart kreeg hij evenmin.

Walraven kon in eerste instantie ook niet rekenen op steun van SGP, terwijl ook het CDA twijfelde. Fractievoorzitter Gert van Beek wees op het optimisme onder de ondernemers om het Dorpshart alsnog te vullen. Volgens hem werden veel aannames gedaan. ,,Waarom zou het nu wel lukken?", vroeg hij zich hardop af. Aan de andere kant voelde zijn fractie sympathie voor het amendement van Walraven, die daarop aangaf open te staan voor aanpassingen.

In de daaropvolgende schorsing van maar liefst 35 minuten werd de plotwending een feit. Dorpsbelang Renswoude, CDA en zelfs de SGP gingen daarmee overstag. De deadline van 1 februari werd vervroegd naar 1 december. Voor die deadline moeten ondernemers een getekende overeenkomst met Van Woerden overleggen. Ook werd besloten dat - mocht dit mislukken - een eventueel gemeentehuis met bieb drie in plaats van vier bouwlagen krijgt. Daarmee komt de raad tegemoet aan de wens van omwonenden.

Wethouder Van de Pol liet na afloop van de vergadering weten dat hij 'vrede heeft' met die uitkomst. De woorden van CU incasseerde hij. ,,Dat is niet prettig. Het waren bovendien al bewogen weken." Ook ontwikkelaar Frank van Woerden bevestigde dat hij zich constructief op zal stellen als ondernemers met een nieuw plan komen. ,,Wat het gaat opleveren weten we niet, maar het leidt in elk geval tot een breder gedragen uitkomst." De extra vertraging maakt hem niets uit. ,,De grond is geduldig."