• Weidevogelvrijwilligers zorgen ervoor dat jonge kieviten overleven.

    Landschap Erfgoed Utrecht

Weidevogelbeschermers gezocht

SCHERPENZEEL Landschap Erfgoed Utrecht zoekt weidevogelbeschermers. Om hen te werven, is er maandag 5 maart een startbijeenkomst in Scherpenzeel bij Weidevogelbescherming De Kiewiet.

Om de weidevogels te helpen overleven, zetten zich honderden Utrechtse vrijwilligers in. Een woordvoerder van Landschap Erfgoed Utrecht: ,,Als weidevogel vrijwilliger leert u de weidevogels goed kennen. Op basis van hun gedrag leert u waar zij hun nest hebben gemaakt. De nesten worden opgespoord en gemarkeerd met twee stokken. De boer of loonwerker kan zo de locatie van het nest zien, zodat hij er rekening mee kan houden bij de werkzaamheden op het land. Goed overleg met de boer is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. Daardoor kunnen meer weidevogels overleven´´.

,,Het is nu nog een beetje koud, maar binnenkort komt het voorjaar en het eerste kievitsei er weer aan.´´ Van een vrijwilliger wordt geen ervaring gevraagd. Beginnende weidevogelvrijwilligers krijgen namelijk cursussen en begeleiding van een ervaren weidevogelbeschermer, als ze het veld in gaan.