• Janneke Hek

Wijkrestaurant bij Huis in de Wei

SCHERPENZEEL Inwoners van Scherpenzeel kunnen vanaf donderdag 14 december een driegangendiner gebruiken, dat is bereid door de kok van het Huis in de Wei.

Iedere donderdag is wijkrestaurant de Nieuwe Sterrenweide vanaf 12.00 uur geopend. Voor een klein bedrag kan men deelnemen aan het diner in de eetzaal. Iedere week bedenkt kok Koos van Binsbergen een afwisselend menu met dagverse producten en 'zonder pakjes en zakjes'. Hij maakt zoveel mogelijk gebruik van streekproducten.

NIEUWE KEUKEN Het idee ontstond tijdens de verbouwing van Huis in de Wei. Dankzij de Vrienden van Huis in de Wei werd een nieuwe keuken geinstalleerd, waarin Van Binsbergen vijftig tot zestig maaltijden per keer kan bereiden. ,,En dan bedoel ik vers bereid, niet opgewarmd", grijnst de kok.

Naast interne ´cliënten´ van het Huis zijn ook andere (oudere) inwoners van Scherpenzeel welkom. Ouderenwerkster Rianne van Ginkel: ,,We willen graag laagdrempelig zijn voor alle Scherpenzelers.

Het lijkt ons mooi als er dorpsgenoten van alle leeftijden bij ons komen eten. Onze kok kan erg lekker koken. Daar laten we graag meer mensen kennis mee maken".

De meerwaarde zit volgens haar vooral in het elkaar ontmoeten. Eten werkt samenbindend, ervaart ook Van Binsbergen.

DUURZAAM EN GEZOND Het is ook mogelijk om de maaltijd te combineren met een activiteit die in het Huis wordt georganiseerd. Bij opgave kan men hiernaar informeren. Ook is vervoer geen belemmering. Er is een auto aangeschaft, die door vrijwillige chauffeurs wordt gereden om eters thuis op te halen.

Voedselverspilling voorkomen is een van de passies van kok Van Binsbergen. ,,Ik ga voor duurzaam en gezond eten. Landelijk wordt er in zorginstellingen 40 procent van het voedsel verspild. Wij hebben dat hier al teruggebracht tot 6 procent. Daar zijn we heel trots op. Scherp inkopen en het gebruik van streekproducten werken hieraan mee. Ik heb contact met de Boerenhartorganisatie. Via hen kom ik in contact met de leveranciers van het vlees, de groenten en de zuivel die ik gebruik".

RIJSTEPAP EN HETE BLIKSEM Favorieten bij zijn gasten zijn rijstepap en hete bliksem. ,,Met sambal hoef ik niet aan te komen, maar pindasaus en kroepoek gaan er altijd in. Ook heb ik een wekelijkse patatdag ingesteld. Waarom zouden ouderen dat niet mogen? Ik combineer dit vaak met verse groente en mager vlees. Mijn doel is lekker eten serveren en lege bordjes bij het afruimen".Het Huis in de Wei werkt niet met keuzemenu's. In sommige instellingen moet de maaltijdkeuze weken van tevoren doorgegeven worden. Bij het Huis krijgt men het menu van de Chef, de keuze van kok Van Binsbergen. Uiteraard houdt hij rekening met de smaak van zijn gasten en slikproblemen. Voor sommigen snijdt hij het vlees bijvoorbeeld op voorhand al wat kleiner.

Opgeven voor het Wijkrestaurant kan vanaf nu bij het Servicepunt in het Huis in de Wei. Geopend van maandag tot en met donderdag van 13.00 tot 15.00 uur of telefonisch (tijdens openingsuren) 033-2778898. De eerste keer kost het driegangendiner 5 euro per persoon. Hierna 8 euro per keer dat men mee-eet bij de Nieuwe Sterrenweide.