• Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink

Wim Schipper schrijft boek over monumenten Woudenberg

WOUDENBERG Wim Schipper uit Woudenberg heeft een boekje geschreven ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding. In het boek staan de verhalen van verzetsstrijders uit Woudenberg. Maar ook meer dan dat. Het boek heet Oorlogs- en bevrijdingsmonumenten in Woudenberg.

Binnenkort is het weer 4 mei en worden bij het oorlogsmonument aan de Voorstraat de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen verzetsstrijders herdacht door het leggen van bloemenkransen en de twee geallieerde piloten die in Woudenberg zijn omgekomen en begraven. Niet algemeen bekend is dat er in Woudenberg nog meer monumenten zijn: achter de Pyramide van Austerlitz voor 15 geëxecuteerden uit kamp Amersfoort, in het Beaufortpark ter gelegenheid van 25 jaar bevrijding en op het Henschotermeer waar in 1948 11 eikenbomen geplant zijn.

Eigenlijk zou op 4 mei ook aandacht geschonken moeten worden aan mensen die door oorlogshandelingen zijn omgekomen zoals de jonge Cootje van Raai die door vliegtuigen beschoten werd toen ze op de Stationsweg liep. In het boek Wim Schipper schreef staan de geschiedenissen van de mensen, de Woudenbergse verzetsstrijders, Jan van Ginkel, Cornelis ter Maaten, Cornelis, Aart en Joachem van Steenbergen, Theodorus en Willem Hendrik Heine, Willem van Beek en Nico Bergsteijn beschreven maar ook het verhaal van Cootje van Raai, de 'Arbeitseinsatzslachtoffers' Hendrikus Vermeulen, Aart de Kruif en Albertus Zech en de piloten van neergeschoten gevechtsvliegtuigen Mate Alexander Milich en Leonard Arthur Unwin.

Sinds 1993 worden bij het oorlogsmonument ook de gesneuvelde Indiëgangers herdacht. In het kader van het landelijke schoolproject 'Adopteer een monument' in samenwerking met gemeente en Oranjecomité adopteert groep 8 van de Griftschool dit jaar het op initiatief van oud-verzetsstrijder Gerrit Kleinveld opgerichte oorlogsmonument. Zij leren daarbij meer over dit deel van de lokale geschiedenis en kregen 12 februari van wethouder Pieter de Kruif het boekje uitgereikt. Ook leggen zij op 4 mei een krans namens de scholen in Woudenberg.

Het boekje van Wim Schipper en vormgever Roland Rutgers is voor 12,50 euro te koop via wim.schipper@wxs.nl en via Stichting Oud Woudenberg.