• Bertus van Ingen en Henny van Ommeren bij het kasteel dat deeluitmaakt van de muzikale winterwandeling

  Adriaan Hosang
 • Midwinterhoornblazers bij het kasteel

  Adriaan Hosang
 • Cantare zingt in de Koepelkerk

  Adriaan Hosang
 • Jachthoornblazers in het kasteelbos

  Adriaan Hosang
 • Jozef en Maria in de stal op het Kerkplein

  Adriaan Hosang

Winterwandeling ´Op weg naar Bethlehem´ in Renswoude

RENSWOUDE "We hebben drie verregende wandelingen gehad, dan zijn de bospaden onbegaanbaar en blijft men uiteindelijk weg. Dat is begrijpelijk, maar jammer'', zegt Henny van Ommeren namens de promotiecommissie Renswoude van de winterwandeling.

De winterwandeling wordt zaterdag 17 december 18:00-21:30 uur gelopen. Henny van Ommeren is enthousiast over de samenwerking met, onder anderen, Bertus van Ingen van de evangelisatiecommissie in Renswoude.

Het kasteel, de fontein in het Grand Canal worden verlicht, evenals de oprijlaan naar het kasteel, met vele elektrische lampen.

Op het kasteelplein zal om 18.00 uur de opening plaatsvinden met de waldhoorn- en jachthoornblazers. Er zijn koffie met oliebollen te koop.

ORGELSPEL In de Koepelkerk kan men vanaf 18.30 uur luisteren naar orgelspel van Bert van Eck, terwijl om 18.50 uur Harmonievereniging Ons Genoegen een bijdrage levert. Aansluitend spelen de Waldhoornblazers, gevolgd door orgelspel van Wim Vochteloo. Na het optreden van de Zanggroep "Cantare" spelen om 20.00 uur de Jachthoornblazers, waarna Rein van Leeuwen het orgel bespeeld en de Waldhoornblazers opnieuw hun opwachting maken. Jaap van Dijk bespeelt als laatste het orgel van de Koepelkerk, gevolgd door een optreden van gospelkoor Candela, waarna om 21.20 uur de Jachthoornblazers de sluiting verzorgen van het muzikale programma in de Koepelkerk.

Beide koren verzorgen ook een optreden op het kasteelplein. De scouting is aanwezig met Tjitse en Inge Meter. De bibliotheek aan de Van Reedeweg is in de route van de winterwandeling opgenomen. Leerlingen van de muziekschool van Jeannette van 't Veld verzorgen er een optreden.

KUNST Ook is er gelegenheid voor het uitlenen van boeken, het kopen van de pentekeningkaarten van de Koepelkerk, het gemeentehuis en het kasteel, en is er tentoongestelde kunst die verkocht wordt.

KASTEELBOS In het kasteelbos zal door leden van de evangelisatiecommissie het kerstverhaal in beeld gebracht worden. ,,Het thema is ´Zoek en je vindt´, samen gaan we op weg naar Bethlehem", vertelt Bertus van Ingen. ,,We hopen op veel bezoekers. Vorig jaar was het een groot succes. De bezoekers moeten zich, net als in het Bijbelverhaal, inschrijven voor een volkstelling bij de poort, op het pad, links van het kasteel gezien".

Dit keer is die poort breder gemaakt, mede door de te verwachten grote belangstelling.

Tijdens de route over de verlichte paden van het kasteelbos vinden we een grote legertent, de bezoekers kunnen hier naar de film ´Het aller, aller, aller eerste kerstfeest´ kijken.

JOZEF EN MARIA Onderweg ontmoet de wandelaar ook Jozef en Maria met de ezel, die op weg zijn naar Bethlehem. Op de route lopen de soldaten, vindt men de scouting en zijn de Wijzen uit het Oosten onderweg met geschenken.

De wijzen hebben als geschenk voor de jeugd chocolademunten bij zich die men aan het einde van de wandeling kan afgeven bij Jozef en Maria en het kindje Jezus.

Ook de herders gaan op weg naar Bethlehem. Ze volgen de grote ster die boven de Koepelkerk te zien is. Uiteindelijk vinden ze op aanwijzingen van een aantal engelen op het kerkplein Jozef en Maria en hun pas geboren baby, genaamd Jezus, in een stal, omringd door levende dieren.

BESCHUIT MET MUISJES De route loopt door de Koepelkerk. Wie uit de kerk komt, kan daarna op het kerklaantje, een beschuit met muisjes eten. In Dicky's theetuin, aan de Dorpsstraat 11 eindigt de winterwandeling. Er is een demonstratie van Waldhoorns maken te zien.Nieuw dit jaar is, het betrekken van schoolkinderen bij de te lopen wandeling. ,,Zij krijgen een speciale brochure met vragen, die tijdens de wandeling beantwoord moeten worden´´, vertelt Bertus van Ingen.  Natuurlijk zijn daar bij goede antwoorden, prijsjes te verdienen.

Uiteraard hopen de organisatoren en de ruim veertig vrijwilligers op goed weer, want daarmee valt of staat de winterwandeling.