• Sjoelen, een sport voor echte liefhebbers

    Adriaan Hosang
  • Sjoelen, een sport voor echte liefhebbers

    Adriaan Hosang

Zesde sjoeltoernooi in kantine VV Renswoude

RENSWOUDE Cees Overeem houdt zaterdag 7 januari voor de zesde achtereenvolgende keer het sjoeltoernooi in de kantine van de VV Renswoude.

Sjoelen was veelal een sport voor de lange winteravonden. Het was in Renswoude ook een sport die men rond de jaren zestig al beoefende. In die tijd bij bakker Piet Overeem, een oom van Cees. Cees weet het nog al te goed. ,,Er werden op drie, soms vier zaterdagavonden sjoel- en schietwedstrijden georganiseerd. De inzet was een speculaaspop. Oom Piet woonde in de bakkerij, die gevestigd was aan de Dorpsstraat, in de nabijheid van de huidige rotonde. Die sjoel- en schietwedstrijden werden van 1962 tot ongeveer 1970 gehouden.

Cees Overeem houdt nu het jaarlijkse sjoeltoernooi dat 's middags om 13.30 uur van start gaat en rond 17.00 uur eindigt.

SJOELCLUB ,,Sjoelen is in deze regio erg in trek", vertelt Cees. "Je ziet mensen sjoelen bij de Senioren Welzijn Organisatie Scherpenzeel/Renswoude, waar men een sjoelcompetitie heeft. Kijk je naar buurgemeente Ederveen, dan zie je dat men daar zelfs een Sjoelclub heeft".

Nadat Cees het eerste sjoeltoernooi had georganiseerd, waren de reacties positief. ,,Dat was gezellig, kan je dat volgend jaar ook weer doen?", vroegen deelnemers hem. Zo is het sjoeltoernooi in Renswoude in feite ontstaan, meestal tijdens de winterstop van de voetbal, want dan is er ruimte in de kantine.

Cees heeft gezorgd voor vijftien verschillende sjoelbakken. Iedereen speelt drie rondes op vijf verschillende sjoelbakken.

Na de drie rondes gaat degene die gegooid heeft tellen of omgekeerd. Cees heeft een verrassingelement ingebouwd, dat van invloed is op de eindscore. Wat dat element inhoudt, wil hij nu nog niet kwijt.

De deelnemers komen ook nu weer uit de hele regio, sommigen waren steeds present. Inzet is een wisselbeker, plus bekers voor de nummers 1, 2 en 3. Aan het slot is er een verloting. Opgeven kan bij Cees Overeem, 06-36326211 of via ceesovereem@hotmail.com. De kosten bedragen 6 euro (inclusief koffie met cake en hapjes).