• GGD

Zeven op de tien jongeren haalt vaccinatie

RENSWOUDE In Renswoude heeft 72 procent (ruim 100) van de uitgenodigde jongeren de vaccinatie tegen de meningokokkenziekte gehaald. Dat meldt de GGD regio Utrecht. Ook provinciaal lag de opkomst op gemiddeld 80 procent. Jongeren geboren in 2001, 2002 en tussen 1 januari en 1 mei 2004 konden tussen 25 maart en 18 april gratis de vaccinatie tegen Meningokokken ACWY halen.

In juni 2019 vindt de inhaalcampagne plaats voor jongeren die in maart en april de prik niet hebben gehaald. ,,We zijn tevreden met de opkomst in maart en april, maar we hopen natuurlijk dat in juni de opkomst nog hoger is. Tieners die in maart en april geen gehoor hebben gegeven aan de uitnodiging, kunnen dan alsnog de vaccinatie halen", aldus Marijke Kolsteren, manager Jeugdgezondheidszorg van GGD regio Utrecht.

In juni 2019 kunnen ook jongeren geboren in 2003 en 2005 de vaccinatie halen bij GGD regio Utrecht. Vanaf 18 mei 2019 ontvangen deze jongeren hier een uitnodiging voor. Jongeren geboren in 2005 en 2003 kunnen tussen 3 juni tot en met 28 juni 2019 de prik tegen meningokokkenziekte halen. 

MEER ZIEKEN Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat het vaccineren van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

De meningokokbacterie kan in de neus of keel zitten en kan verspreid worden door hoesten, niezen of zoenen. Meestal worden mensen hier niet ziek van. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan iemand in korte tijd ernstig ziek worden. Kijk voor meer informatie op www.deelditnietmetjevrienden.nl