• De organisatie achter de VBW in Scherpenzeel.

    Janneke Hek

'Zoek het uit' tijdens bijbelweek

SCHERPENZEEL In de eerste week van de zomervakantie is er traditiegetrouw de VakantieBijbelWeek (VBW). Kinderen tussen de 5 en 12 jaar ontmoeten elkaar van 16 tot en met 19 juli in de Breehoek om te zingen, te knutselen en spelletjes te doen.

Dit jaar is het thema 'Zoek het uit'. ,,Het is mooi om te zien dat de VakantieBijbelWeek ooit ontstaan is om niet-kerkelijke kinderen in contact te brengen met de Bijbel. En dat er nu ieder jaar een mooie mix van allerlei kinderen ontstaat, afkomstig uit verschillende kerken en kinderen zonder christelijke achtergrond", vertelt Yvonne de Heer, betrokken bij de organisatie. Voor de 12-plussers is er een survivalavond.

STOOMTREIN Het thema wordt aangedragen door de landelijke organisatie van de VBW, waaraan een lokale inkleuring kan worden gegeven. In Scherpenzeel worden de kinderen opgehaald met de stoomtrein. Zo komen de kinderen op maandag 16 juli rond kwart voor tien aan bij de Breehoek. Ouders zijn welkom om de kinderen binnen te brengen. Vier morgens, van 9.45 tot 12.00 uur, kunnen kinderen luisteren naar een bijbelverhaal en een bijpassende ´verwerking´ maken. De indeling van de groepen is bepaald door het schooljaar waar het kind na de zomervakantie heen gaat. Zo zitten kinderen uit bijvoorbeeld groep 3 niet bij veel grotere of kleinere kinderen en kunnen de knutselwerkjes voor iedereen op zijn of haar niveau aangeboden worden.

De organisatie is in handen van acht bestuursleden. Tijdens de voorbereidende vergaderingen worden de werkjes eigenhandig gemaakt om de moeilijkheidsgraad te testen. Ook zijn de leden afkomstig uit verschillende kerken. ,,Een mooie mix die we ook terugzien bij de kinderen van de VBW". Kinderen nemen vaak buurkinderen of vriendjes mee naar de bijbelweek, is hun ervaring.

VALLEIKANAAL Niet alleen 's morgens is er wat te beleven bij de VBW. Ook 's avonds is er van alles te doen. Zo is er maandag 16 juli om 18.15 uur een fietstocht voor jong en oud. De rit met opdrachten duurt ongeveer anderhalf uur. Bij terugkomst is er een prijsuitreiking.

Dinsdagavond draait er een film in de Breehoek voor jongeren van 12 tot 15 jaar. De filmavond duurt van 19.15 tot 22.00 uur. Voor de sportievelingen van Scherpenzeel is er woensdagavond Survival Scherpenzeel van 19.00 tot 21.30 uur. Iedereen ouder dan 12 jaar en in het bezit van een zwemdiploma is welkom bij het Valleikanaal, ter hoogte van de Brinkkanterweg 20. Vrijdagavond 20 juli is de Night After van de survival. Deelnemers kunnen dan de video van hun survivalavond terugkijken en daarna barbequen.

SLOTAVOND Donderdagavond 19 juli is de slotavond van de VBW. Hierbij mogen familieleden van de deelnemers komen in de Breehoek horen en zien wat hun kind of kleinkind heeft gedaan en gemaakt tijdens de VBW.

Op zondag 21 juli is er een speciale kerkdienst in de Hervormde kerk aan het Kerkplein ter afsluiting. Meer informatie op www.vakantiebijbelweek.nl en www.survival-scherpenzeel.nl