Zoeken naar nieuwe huurder

SCHERPENZEEL Geldersch Landschap & Kasteelen moet voor Huize Scherpenzeel op zoek naar een nieuwe huurder. Gebiedscoöperatie O-gen verlaat naar verwachting nog voor de zomer het pand, in Scherpenzeel beter bekend als het oude gemeentehuis. ,,We zoeken een huurder die met respect en zorg omgaat met het monument."

 

Edward Doelman

 

Vorig voorjaar kondigde O-gen haar toekomstige vertrek naar Fort aan de Buursteeg, bezoekerscentrum van de Grebbelinie, al aan. Reden van de aanstaande verhuizing is dat O-gen zich graag midden in het landelijk gebied wil vestigen en daarmee toegankelijker wordt voor haar leden.

Het bezoekerscentrum van het Fort, dat momenteel op de grens van Renswoude, Veenendaal en Ede gerealiseerd wordt, gaat in de loop van dit kalenderjaar gereed komen. ,,De verwachting is dat de oplevering in juni plaatsvindt", zo laat Henriette van de Loosdrecht namens de gebiedscoöperatie weten. O-gen is de fusieorganisatie van Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei (SVGV), Programmabureau Heel de Heuvelrug en de Kromme Rijnstreek, die in januari 2014 het levenslicht zag. Eerder zetelde de SVGV al in Huize Scherpenzeel.

Over het aanstaande vertrek uit Huize Scherpenzeel liet directeur Gerard van Santen zich al eerder uit. ,,De verhuizing past precies bij wie we zijn en wat we willen uitstralen. We gaan van het prachtige, maar statige Huize Scherpenzeel naar een moderne en toegankelijke locatie. Een mooi perspectief."

 

RESPECT Voor beheerder Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) betekent het echter dat zij op zoek moet naar een nieuwe huurder. ,,Daar hebben we gelukkig nog tijd voor. Huize Scherpenzeel is natuurlijk een monument waar met respect mee om moet worden gegaan. Dat maakt de zoektocht wel wat ingewikkelder."

Volgens het GLK was het huidige gebruik een mooie combinatie. Naast O-gen maken John en Annelies Vermeulen, exploitanten van De Witte Holevoet, gebruik van Huize Scherpenzeel. Daar vinden op gezette tijden trouwerijen, bruiloften, feesten, vergaderingen en diners plaats. Hoewel het echtpaar heeft aangegeven dat 2017 het laatste jaar wordt voor exploitatie van De Witte Holevoet, willen zij wel doorgaan met hun activiteiten in Huize Scherpenzeel, zo hebben zij eerder in deze krant aangegeven.

Ideeën op sociale media dat de gemeente Scherpenzeel terug zou moeten keren naar het oude gemeentehuis worden door woordvoerder Marije Bangma naar het rijk der fabelen verwezen. ,,We zijn op de hoogte dat dit circuleerde, maar op dit moment is het helemaal niet aan de orde. De noodzaak om te verhuizen is er ook niet", zo geeft Bangma aan. Het betekent dat GLK naar andere partijen op zoek moet. Soortgelijke organisaties als O-gen zijn uiteraard interessant. ,,Een kantoor met bezoekersfunctie, daar leent Huize Scherpenzeel zich voor. Denk bijvoorbeeld aan een advocatenkantoor of accountantsbureau. Zo'n huurder zou heel geschikt zijn."