• Hermen en Marjolein aan boord van hun zeilschip.

    Hermen Doornenbal

'Zonder wekker wakker'

SCHERPENZEEL Hermen en Marjolein Doornenbal, een jong stel uit Scherpenzeel, zijn inmiddels enkele maanden op reis met hun zeilboot Sailing Messenger. De boodschap die zij in samenwerking met zendingsorganisatie Operatie Mobilisatie (OM) uit willen dragen, is 'de liefde van Jezus'. Op dit moment bevinden ze zich in Marokko.

,,We zijn net overgestoken naar Afrika. We zijn nu in een Spaanse enclave in Marokko: Ceuta. Dit is een bijzondere plek: een stukje Europa in Afrika. Zo is hier elke maand wel een keer een bestorming van de grens door Afrikaanse vluchtelingen die vanuit Marokko in Ceuta proberen te komen. De Marokkaanse politie pakt dit hard aan en jaagt deze mensen op. Gisteravond hebben we enkele vluchtelingen ontmoet in hun verstopplek. Verder is hier godsdienstvrijheid, in tegenstelling tot de meeste Noord-Afrikaanse landen, dat zorgt ervoor dat Arabische christenen hier naartoe komen voor bijbels of onderwijs", vertelt het stel.

Er is geen reisplan. Het stel laat zich leiden door de plaatsen waar ze komen en de mensen die ze ontmoeten. ,,We reizen met onze zeilboot, beleven allerlei interessante dingen en maken hier video's van. We zoeken ook bewust mensen op die met een missie werken in de landen waar we komen", vat Hermen samen.

INTENSE ERVARING Marjolein vond de ontmoeting met vluchtelingen onlangs de meeste intense ervaring van hun reis. Verder was de overtocht naar Afrika bijzonder. ,,Om zo tussen de twee continenten door te varen, aan onze linkerhand werd Europa steeds vager, en rechts werden langzaam meer details zichtbaar van Afrika".

Er is geen gemiddelde dag op de Sailing Messenger. Als ze op een nieuwe plek aankomen, rusten ze eerst een dag uit, ruimen wat op en gaan op verkenning. Vaak duurt het een aantal dagen voor er contacten ontstaan. Meestal gaat dat via de kerkdienst op zondag of door telefoonnummers die het stel via OM of bekenden krijgen. Zonder wekker wakker worden, ervaren Hermen en Marjolein nog steeds als luxe. Het zwemmen in helder water, klusjes op de boot, zelf vis vangen met een zogeheten speargun, ze draaien hun hand er niet meer voor om.

BRUILOFT Moeilijk vinden ze dat er in Afrika plekken zijn waar mensen niet openlijk christen kunnen zijn. Dit kan hen gevangenisstraf, sociale druk of uitzetting uit het land opleveren. ,,Hierdoor is filmen voor onze vlogs lastig. Het kost veel meer tijd om mensen te vinden die wel iets willen vertellen voor de camera, of om op een creatieve manier toch iets te kunnen laten zien van wat er gebeurd".

Ze komen 17 oktober een week terug naar Nederland in verband met een bruiloft. Voor de rest genieten ze vooral van het reizen, weer in Nederland gaan wonen, trekt hen op dit moment niet.

Om wat inkomsten te genereren, bieden ze ook zeilvakanties aan voor avontuurlijke, flexibele mensen. Je kunt hiervoor contact via sailingmessenger@gmail.com

Op YouTube is het stel te vinden onder 'sailing messenger' of op de website www.sailingmessenger.com je emailadres invullen zodat je een mailtje krijgt bij elke nieuwe vlog.