• Kinderen bij koningsspelen

    Janneke Hek
  • Koningsspelen

    Janneke Hek

Zonnige Koningsspelen in Scherpenzeel

SCHERPENZEEL Het weer was de koningsspelen in Scherpenzeel vrijdag 22 april goed gezind.

De zon scheen en de blauwe lucht leverde een mooie combinatie op met de in oranje kleding gestoken schoolkinderen. In en rondom de meeste Scherpenzeelse basisscholen vonden Koningsspelen plaats. Oud Hollandse spelletjes in een modern jasje, het Koningslied zingen en natuurlijk lekker snoepen hoorde er allemaal bij. De scholen krijgen vanuit de Oranjevereniging 120 euro als tegemoetkoming en vanuit de landelijke Oranjeorganisatie kreeg ieder kind een oranje frisbee mee naar huis. De kinderen en de leerkrachten waren blij met het mooie weer. De voorspellingen voor de echte Koningsdag op 27 april zijn tenslotte minder positief.

Op de Glashorst begonnen de leerlingen de dag met een klassenlunch waarna het Koningslied via de digitale schoolborden werd meegezongen. ,,Ook het dansje werd vrolijk meegedaan" lacht een juf van de Glashorst. Buiten en binnen de school deden de kinderen na het ontbijt spelletjes. Voetballen, een sinaasappel zover mogelijk meeslepen en een verkleedrace, de kinderen hadden er lol in. De onderbouw deed de spelletjes bij de school, voor de bovenbouw was er een vossenjacht waarbij leerlingen van groep 8 de vossen waren. 's Middags is het standaard gymmiddag voor de bovenbouw van de Glashorst in de Breehoek. En ook tijdens deze Koningsspelen dus. ,,We gaan twee uurtjes sporten daar. Een hindernisbaan, voetbal, hockey en hoogspringen zijn een paar onderdelen. In totaal doen we 13 spellen. Hier kunnen de kinderen ook een diploma voor halen" licht een leerkracht toe. Bij de Maatjes is gekozen voor een schoollunch in plaats van ontbijt. ,,Hier waren we als school vrij in. We vonden het leuk om met de kinderen de Koningsspelen af te sluiten met een lunch en de vakantie op deze manier in te luiden. Uiteraard hoorde een ijsje en wat lekkers er ook bij", blikt directeur Wim Heij terug. Het zonnige weer was zeker een meevaller. ,,Vorig jaar was het erg warm tijdens de Koningsspelen. Dit was superweer".

MODERN JASJE De leerlingen van groep 8 begeleidden de jongere groepen bij de diverse Oud Hollandse spelletjes die in een modern jasje waren gestoken. Ook werden alle leerlingen gezamenlijk op de foto gezet. ,,Hier willen we wat mee doen voor in de nieuwe school maar dat verklappen we nog even niet" lacht Heij. Na de zomervakantie betrekt De Maatjes samen met hun fusiepartner de Bruinhorst hun nieuwe school de Korenmaat.Bij de Dorpsbeuk was er tijdens de Koningsspelen aandacht voor gezonde voeding en bewegen. In de klas maakten de kinderen zelf fruit zoals bananen en mandarijnen schoon en smulden daar vervolgens lekker van. Al dan niet met een dot slagroom. Vervolgens was het tijd voor beweging bij de sportvelden. Touwtrekken, voetballen en bliklopen zorgden voor sportieve en hilarische momenten. Ook deze leerlingen waren in het oranje gekleed met hier en daar rood-wit-blauwe vlaggetjes op hun gezicht.