• Marjolein Regterschot
  • Marjolein Regterschot
  • VGGM

Ambulancemedewerkers in nieuw jasje gestoken

SCHERPENZEEL De 160 ambulancemedewerkers van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) zijn dinsdagochtend allemaal in een nieuw jasje gestoken. De Gezondheidsregio is als eerste in Gelderland in zijn geheel overgegaan op het nieuwe uniform. De nieuwe jas, shirt, trui, polo en broek worden goed ontvangen bij de medewerkers. 

Rik Bronkhorst 

,,Het pak zit lekker en de pasvorm is veel beter”, geeft ambulanceverpleegkundige Corine Jeene enthousiast aan. ,,Vooral de nieuwe broeken sluiten beter aan. Dat is meer van deze tijd.” Daarnaast heeft het nieuwe tenue een vriendelijkere uitstraling. ,,De kleurstelling is rustiger dan bij het oude uniform. Dat kon wat intimiderend overkomen.” 

DAMES Sinds 07.00 dinsdagochtend steken alle medewerkers zich tijdens de werktijden in het nieuwe uniform, dat in varianten voor de verschillende geslachten beschikbaar is. Eerst waren er alleen aparte damesbroeken. ,,Daar zijn nu damesvarianten van de polo’s en werkhemden bij gekomen”, vertelt Jeene. ,,We verwachten in de toekomst nog een damesmodel van de winterjas en de sweater.” 

Ze is samen met haar collega’s betrokken geweest bij de ontwikkeling van het nieuwe uniform. ,,Wij hebben deelgenomen aan de klankbordgroep om mee te denken over het ontwerp en uitvoering. Anderhalf jaar geleden werd de uitvoering meer inzichtelijk door het bepalen van het ontwerp, een draagproef, en aansluitend een passessie. Die heeft inmiddels ruim een jaar geleden plaatsgevonden.” 

GELE-HESJES De medewerkers van de ambulance stelden zelf voor om een nieuw uniform te ontwerpen. Vooral van belang was de onderscheidendheid, iets wat bij het vorige gele uniform ver te zoeken was. De dierenambulance, EHBO’ers, medewerkers van netbeheerder Liander en boze ‘gele-hesjes’ dragers zagen er allemaal hetzelfde uit. Dat is nu verleden tijd. ,,Het nieuwe uniform is beschermd. Het mag dus niet meer door anderen gedragen worden”, weet Jeene. ,,Dat is dan ook echt het grootste voordeel van het nieuwe uniform.” 

Het ontwerp van het vorige uniform is vijftien jaar gebruikt. Ook het nieuwe ontwerp moet zo lang meegaan. ,,Daar gaan we wel van uit. Al zal dat per item niet lukken”, lacht Jeene. ,,Na een vastgesteld aantal wassingen is berekend de kleding te vervangen.” Het nieuwe uniform wordt duurzaam gemaakt uit duurzame materialen, met minimale negatieve impact op mens en milieu.