• Annemien van Ginkel kijkt toe terwijl twee anderen een fietstocht over de Veluwe maken.

    Adriaan Hosang

Virtueel fietsen in De Kleine Weide

RENSWOUDE Bij zorgboerderij De Kleine Weide heeft sinds een aantal weken de SilverFit Mile z'n intreden gedaan, een apparaat waarop ouderen virtueel kunnen fietsen.

Het gaat om een route die je zelf kiest, bijvoorbeeld op de Hoge Veluwe, dwars door Utrecht, Antwerpen, Amsterdam, Den Haag, Wijchen of Wal all in Engeland of de Alberta Rockies.

OP EEN STOEL Annemien van Ginkel van Zorgboerderij De Kleine Weide: ,,We waren er achter gekomen dat veel mensen niet meer zo gemakkelijk op de hometrainer gaan zitten, maar via de Motomed kan dat nu wel.

Ze zitten dan gewoon op een stoel en bewegen zowel armen als benen. Op het scherm kan je vooraf de fietsroute kiezen die je wilt rijden. Als je wil kan je in Nederland of daar buiten fietsen.

Wil je niet fietsen, dan kan je ook roeibewegingen maken".

SUBSIDIE Van Ginkel legt uit dat de aanschaf van deze apparatuur wel het nodige vergt. ,,We hebben hiervoor € 9.000 op tafel gelegd, maar via een subsidieaanvraag, via de Stichting RCOAK hebben we de helft terug ontvangen. Dat maakt het aanschaffen een stuk aantrekkelijker. Uiteraard zijn we blij met die bijdrage". Het andere deel is gegeven door de Stichting Vrienden van de Kleine Weide.

Dankzij deze nieuwe apparatuur zien Annemien van Ginkel en de medewerkers van de Zorgboerderij mensen meer en langer bewegen. ,,Vergeet niet, ouderen hebben vaak moeite met bewegen. Dit is gewoon een superfijne manier om dat te stimuleren.

Leuk is ook dat je beelden uit bijvoorbeeld Utrecht of Amsterdam, om maar even een paar voorbeelden te noemen, kunt herkennen: oude panden, oude auto's et cetera. Dat valt in de smaak. Je kunt zelfs Google Maps inschakelen om zo een fietstocht door je eigen omgeving te maken.