Je woning inbraakproof maken voor als je op vakantie gaat

13-05-2020, 14:12 |Van onze partner

Ga je binnenkort op vakantie, of heb je de planning verschoven tot een later tijdstip? Wanneer je ook van plan bent te vertrekken, je wilt de woning uiteraard veilig achterlaten. Er zijn tegenwoordig volop slimme mogelijkheden om een woning inbraakproof te maken. Je hoeft niet langer als Kevin uit de film Home Alone gadgets in elkaar te zetten, met behulp van enkele smart home apparaten durft geen inbreker meer voet in jouw huis te zetten!

Alarmsysteem

De meest vanzelfsprekende oplossing voor inbraakpreventie is een alarmsysteem. In basis zijn er drie kenmerken waar dit systeem aan moet voldoen:

  • Afschrikken: Wanneer er een mogelijke indringer voor de deur staat wil je die zo snel mogelijk op een lopen zetten. Een all-in-one alarmsysteem zoals Somfy die levert kan licht en geluid inschakelen zodra er beweging wordt gedetecteerd.

  • Signalering: Het is mogelijk om beweging te laten registreren, of beelden op te nemen met een camera. Slimme software kan zelfs mensen van dieren onderscheiden, dan gaat het alarm niet de hele dag door af.

  • Actie: Soms is er niets aan de hand, op andere momenten moet er onmiddellijk iets gebeuren. Bepaal zelf welke acties er ondernomen moet worden door signalering op slimme wijze door te schakelen naar de juiste persoon.

 

Meer zien, ook in het donker

Niet alle draadloze alarmsystemen worden standaard met een camera geleverd, je kunt niet automatisch beelden terugkijken. Dit zijn de meest voorkomende manieren om jouw woning ‘ogen’ te geven.

1. IP camera

IP staat voor Internet Protocol, de camera maakt (via WiFi) verbinding met internet en kan zo beelden overal ter wereld beschikbaar stellen. Dit kunnen opgenomen beelden zijn of een live feed van de camera. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de camera bij detectie een aantal seconden opneemt, of direct een bericht stuurt naar jouw smartphone.

2. Infrarood

Hoewel we zeker adviseren om de woning van buiten te verlichten met zuinige LED lampen, kan het toch donker zijn voor een normale camera. Met een infrarood sensor kun je ook in het donker beelden laten vastleggen. Deze opnames worden in zwart-wit weergegeven, maar kunnen wel behoorlijk wat detail laten zien.

3. PIR detectie

Dit is niet zozeer een camera als een ‘oog’ dat beweging registreert. Het voordeel van dit soort detectie is dat ze uiterst zuinig zijn, en op enkele batterijen een jaar of langer kunnen functioneren. Bij detectie van beweging voeren deze sensoren een gewenste actie uit, zoals het in werking stellen van een alarm of het sturen van een notificatie.

4. Deurbel met camera

Een andere vorm van een IP camera is een slimme deurbel. Het systeem lijkt op de bekende camera bellen die je vaak bij flats tegenkomt, maar dan met internet connectiviteit. Zo kun je iemand aan de deur te woord staan alsof je in huis staat, terwijl je eigenlijk een wereldreis aan het maken bent. Dit is ook handig om postbezorgers door te geven of een pakje bij de buren mag worden afgegeven.

Koppeling met smart home

Wanneer je beschikt over een centraal smart home systeem, dan kun je hier perfect een alarmsysteem aan koppelen. Hierbij is de Somfy TaHoma een goede start, dit is een ‘hub’ waarmee je allerlei slimme apparaten aan elkaar kunt koppelen. Hier zijn slechts enkele voorbeelden van slimme huisbeveiliging:

  • Smart locks: We gaven al aan dat sensoren kunnen registeren welke bewegingen er zijn in huis, met slimme sloten kun je precies registreren wanneer er activiteit is bij de deur. Dit is een vorm van inbraakdetectie, je kunt ook zien of jouw kinderen veilig en op tijd thuiskomen.

  • Sensoren: Plaats inbraakmelders op ramen en deuren, zo weet je precies wanneer iemand binnenkomt. Dit is ook handig om bij te houden wanneer iemand thuis komt van school of werk.

  • Verlichting: We hoeven vast mee niet uit te leggen wat Philips Hue slimme lampen zijn. Die kun je koppelen aan het alarmsysteem, of laat de verlichting automatisch inschakelen wanneer het buiten donker wordt. Inbrekers houden niet van licht, en de woning ziet er altijd bewoond uit.

  • Raamdecoratie: Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor gordijnen, die kun je met een elektrische gordijnrails op afstand bedienen of op een timer zetten. Open en sluit rolgordijnen op commando. Maak het helemaal eenvoudig door de koppeling te maken met slimme luidsprekers en bedien de raamdecoratie met je stem.

Je hebt vast al gemerkt dat veel slimme manieren om je woning inbraakproof te maken ook erg praktisch zijn als je thuis bent. Misschien hoef je dit jaar helemaal niet op pad te gaan om toch te genieten van de vakantieperiode. Deze luxe vind je nergens.