Maak je tuin klaar voor het voorjaar

04-02-2020, 14:29 |Van onze partner

Kun je niet wachten tot het zonnetje weer wat vaker tevoorschijn komt en de temperaturen gaan stijgen? Begin dan alvast met het klaarmaken van je tuin voor het voorjaar. Zo weet je zeker dat jij op de eerste echte lentedag lekker gaat genieten vanuit je luie stoel in de tuin. Benieuwd hoe je je tuin het beste een opfrisbeurt geeft? Lees dan snel verder.

Ruim alles op
Het allereerste klusje dat moet gebeuren is niet persé de leukste. Het is namelijk tijd om onkruid te verwijderen, dode takken af te knippen en alle losse bladeren op te vegen. Hierbij geldt wel: hoe beter je het bijhoudt gedurende, hoe minder werk het uiteindelijk is. Mocht je een grote tuin hebben (of dit werk liever uitbesteden) overweeg dan een hovenier in te schakelen.

Ga voor een grondige schoonmaak
Na het opruimen ga je verder met het poetswerk. Maak je tuinbestrating schoon met een hogedrukreiniger en geef je tuinmeubelen ook meteen een flinke poetsbeurt. Vergeet daarnaast niet om de andere accessoires in de tuin (zoals de tuinkabouter en het vogelhuisje) op te frissen. Dit is bovendien het ideale moment om meteen het tuinhuisje en de schutting een likje verf te geven.

Snoei bomen en struiken
Wanneer en hoe je het beste kunt snoeien is afhankelijk van het soort planten en struiken die je in de tuin hebt staan. Vraag dit dus even na in het tuincentrum of raadpleeg het internet. Let er bovendien op dat je niet al te enthousiast snoeit. Sommige struiken hebben hun oude takken nodig om weer mooie en grote bloemen te kunnen krijgen. Ook het snoeiafval heeft soms nog een functie voor bijvoorbeeld het stekken van nieuwe planten.

Pak het gazon aan
Het voorjaar is het perfecte moment om het gazon aan te pakken. Begin met het harken van de molshopen en laat de grasmaaier alvast zijn werk doen. Na het maaien zijn de kale plekken aan de beurt en ga je verder met de grond bemesten. Doe dit bij voorkeur vlak voor een regenbui. Je gazon houd je vervolgens mooi door het regelmatig even te bewateren.

Details maken je tuin af
Je tuin is pas echt klaar voor het voorjaar als je voor de juiste details zorgt. Denk hierbij aan bloemen, planten en buitenverlichting. Uiteraard kun je ook alvast gaan shoppen voor nieuw tuinmeubilair of een bijpassende barbecue. Maak de tuin vervolgens af met een leuke accessoires of maak de kinderen blij met een speelhuisje.