Tips voor sneller internet zonder glasvezel

20-01-2020, 11:40 |Van onze partner

Helaas, hoewel we je graag zouden vertellen dat ook Scherpenzeel inmiddels voorzien is van super snelle glasvezelverbindingen, zullen we hier nog even op moeten wachten. Wel willen we je graag voorzien van een aantal super handige en praktische tips waardoor je ook zonder glasvezel snel internet krijgt. Deze tips zijn direct toepasbaar en zorgen ervoor dat je internet en tv met de hoogste snelheid en kwaliteit kunt gebruiken!

1. Kijk naar de daadwerkelijke snelheid
De snelheid waar je voor betaald hoeft niet altijd de snelheid te zijn die ook daadwerkelijk op je apparaten bruikbaar wordt. Deze snelheid zal namelijk je meterkast binnenkomen, maar wordt niet altijd volledig doorgezet naar de aangesloten apparatuur. Dit hangt helemaal af van de sterkte van je Wifi-verbinding. Is je wifi-verbinding minder sterk of verzwakt deze ergens in huis; dan ontvang je uiteindelijk minder snelheid dan waar je voor betaald. Vooral nieuwbouwwoningen met dikke betonnen muren en veel beglazing, en drukbevolkte gebieden ontvangen vaak een minder sterke verbinding dan andere adressen in dezelfde straat.

Extra tip: wil je altijd gebruik kunnen maken van de daadwerkelijke snelheid waar je voor betaald? Kies dan voor een bedrade verbinding; deze is stabieler en sneller.

2. Kijk naar de locatie van de router
In veel gevallen wordt de router of het modem in de meterkast geplaatst: maar dit is niet de meest optimale plek voor een sterke wifi-verbinding. De beste locatie voor het modem is een centrale plek in de woning vanwaar het alle kamers in de woning van een even sterke verbinding kan voorzien.

3. Leg een eigen netwerk aan
Een andere manier om sneller internet zonder glasvezel te verkrijgen is het aanleggen van een eigen netwerk door middel van een Mesh-netwerk. Iedere zender heeft op deze manier een verbinding met andere zenders waardoor het wifi-signaal door het hele huis aan elkaar doorgegeven wordt. Je sluit gemiddeld drie zenders aan in een woning om op deze manier optimaal gebruik te kunnen maken van het internet.

4. Gebruik access points
Is een mesh-netwerk te duur of te gecompliceerd? Zorg dan voor meerdere access points (bedrade wifi-zenders) door de woning. Omdat deze access points bedraad zijn, zullen ze allemaal de maximaal haalbare snelheid van de verbinding behalen. Hoewel dit niet de goedkoopste optie is, weet je zo wel zeker dat je overal in huis gebruik kunt maken van een goede, sterke en snelle internetverbinding.

5. Kies voor een bedrade verbinding
Wil je zeker weten dat je de snelheid behaald waar je voor betaald? Kies dan voor een bedrade verbinding voor al je apparaten. De kabels kunnen met wat handigheid in de muren weggewerkt worden, en op deze manier kunnen alle apparaten optimaal gebruik maken van het internet. Het nadeel? Je moet de handen even flink uit de mouwen steken om de apparaten aan deze kabels aan te sluiten, en hebt helaas niet langer de vrijheid om vrij in de woning rond te lopen en overal direct hetzelfde sterke signaal op te pakken. En dit beperkt het gebruik van een snelle verbinding met handheld apparaten enigszins.