Uw tuinklus voor dit jaar: een houten pergola bouwen

04-02-2020, 10:08 |Van onze partner

Bent u van plan om een pergola in uw tuin te plaatsen? Dit is zeer zeker aan te bevelen. Een pergola bestaat uit palen en dwarsbalken. Zo’n constructie is een creatieve oplossing om klimplanten in uw tuin te kunnen laten groeien. Een pergola heeft een open constructie en dient onder andere als verbindindingsobject in uw tuin. Ook geeft hij diepte aan uw tuin en neemt hij niet veel ruimte in beslag. En u kunt de pergola zo bouwen dat u er een terrasoverkapping van kunt maken. In de zomer heeft u niet per se een losse parasol nodig omdat u in een handomdraai een schaduwdoek aan de pergola bevestigt. Er zijn vele mogelijkheden als u een pergola wilt bouwen. Met het juiste hout, hardhouten palen en bevestigingsmaterialen creëert u deze sfeervolle eyecatcher eenvoudig zelf.

Eenvoudige constructie met meer functies
Pergola’s zijn echte klassiekers in de tuinenwereld. Anders dan een normale terrasoverkapping is dit een losstaande constructie. Er bestaan vele soorten en typen pergola’s. Er zijn bijvoorbeeld romantische, landelijke en strak moderne varianten. De meest eenvoudige pergola bestaat uit slechts vier houten palen waar houten balken op rusten. Maar het is ook mogelijk om de constructie dicht te maken met planken, doorzichtig kunststof of glas. Zo kunt u bij iets minder weer ook buiten zitten. Pergola’s kunnen ook worden voorzien van verschuifbare doeken. Zo vindt u in de zomer verkoeling en bescherming tegen de zon. Sommige tuinliefhebbers laten er klimplanten tegenaan groeien zoals blauweregen, clematis, druiven en klimrozen. Deze geven een weelderig groen effect in uw tuin.

Pergola bouwen van Douglas
Het maken van een pergola is een leuke bezigheid waar u veel voldoening uit haalt. Wist u dat u doorgaans geen vergunning nodig heeft? Bepaal voordat u aan de slag gaat het gewenste type en het gebruiksdoel. Als u een pergola van hout bouwt, creëert u een warme en natuurlijke uitstraling. Bekijk eens de afbeeldingen op Google en u vindt voldoende inspiratie voor uw eigen houten pergola. Waarschijnlijk weet u al waar de pergola komt te staan en welk hout en andere materialen u wilt gebruiken. Vanzelfsprekend kiest u voor hout met de juiste dikte en en het juiste gewicht dat geschikt is voor buitentoepassingen. Door een duurzame, kwalitatief hoogwaardige houtsoort te kiezen, geniet u vele jaren van uw pergola. Naast Accoya, Red Cedar en Vurenhout is Douglashout voor de pergola een goede keuze. Deze populaire houtsoort heeft de voordelige eigenschap dat hij met gemak vele jaren weer en wind doorstaat. Douglashout is ook uitstekend bestand tegen ongedierte, schimmels, verwering en rotting. Het hout heeft een warme kleur die snel vergrijst en steeds mooier wordt.

Welk houtsoort voor de staanders?
Palen zijn het belangrijkste bij het bouwen van een pergola. Die dragen namelijk de hele constructie. Gebruik daarom palen met de juiste dikte zodat ze de liggers ook kunnen dragen. Het is verstandig om palen te kiezen van een hoge duurzaamheidsklasse. Gaat u voor een pergola van Douglashout, dan kiest u uiteraard voor Douglaspalen. Behalve Douglas kan hardhout of geïmpregneerd vurenhout ook heel goed gebruikt worden voor de constructie. Hardhouten palen bijvoorbeeld zijn sterk, hebben een warme uitstraling en ze zijn onderhoudsvrij. De palen zijn gemaakt van de houtsoort Azobe en ze zijn te koop in verschillende lengtematen. Azobe is het hardste en duurzaamste hout ter wereld en de kleur varieert van chocoladebruin tot donkerrood. De palen met de afmeting van 90 x 90 mm zijn eenvoudig in de grond te slaan omdat ze zijn voorzien van een punt aan de onderkant.

Wilt u binnenkort beginnen met het bouwen van uw pergola? Alle benodigdheden zijn bij Houthandelonline.nl direct uit voorraad leverbaar en worden in heel Nederland thuisbezorgd. Als u vragen heeft, staan onze medewerkers u graag te woord.