• Daniele Ricci

Maarten van Garderen moet knoop doorhakken: 'Erg, erg moeilijk luxeprobleem'

RENSWOUDE Maarten van Garderen beleefde een fantastisch jaar. Met Christiaan Varenhorst bereikte hij de halve finales op het WK beachvolleybal, terwijl hij in het zaalvolleybal een droomtransfer maakte naar Modena, een Italiaanse topclub in de Serie A1. Voor 2018 ligt een 'erg, erg moeilijk luxeprobleem' in het verschiet. ,,Ik moet snel een definitieve keuze maken."

Edward Doelman

Een jaar om in te lijsten. Zo mag je het jaar van Maarten van Garderen gerust noemen. ,,Bizar ook, maar dat bedoel ik dan in positieve zin. De dingen die op mijn pad gekomen zijn, zijn allemaal goed uitgepakt", benadrukt de 27-jarige Renswoudenaar. Het begon al vroeg in 2017, toen hij besloot om afgelopen zomer zijn pijlen te richten op het beachvolleybal. Daarvoor liet hij de interlandzomer met het Nederlandse zaalvolleybalteam schieten. ,,Christiaan Varenhorst is een beachvolleyballer van wereldklasse. Ik voelde mij vereerd dat hij mij vroeg om met hem samen te gaan spelen." Van Garderen stapte van de zaal het strand op. ,,Een compleet ander spelletje dat niet vergelijkbaar is. Maar vanaf het eerste moment is de samenwerking met Christiaan en bondscoach Gijs Ronnes goed bevallen." Daarbij zit al vanaf de eerste minuut een duidelijk doel in het achterhoofd: de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. ,,Van de Spelen heb ik altijd gedroomd. Met Christiaan heb ik een geweldige kans om die daadwerkelijk te halen." Sportliefhebbers zullen al snel terugdenken aan het Wereldkampioenschap beachvolleybal in Wenen, dat van 28 juli tot en met 6 augustus plaatsvond. Het duo Varenhorst/Van Garderen verbaasde vriend en vijand en reikte tot de halve finales. ,,Een fantastische belevenis. Wat ik zelf heel bijzonder vond is dat mijn vrienden uit Renswoude in de auto waren gestapt en naar Wenen waren gekomen." De aandacht voor de WK-sensatie was in die week sowieso groot. ,,De andere Nederlandse duo's lagen al vroeg uit het toernooi. Wij kwamen verrassend ver. Het heeft wel wat losgemaakt in Nederland."

 

TWIJFEL De vierde plaats op het WK was belangrijk voor het vertrouwen. ,,Ga ik goed worden in deze sport? Dat was de vraag die ik had voordat ik aan dit avontuur begon. Ik geloof dat we wel kunnen concluderen dat er potentie in de samenwerking met Christiaan zit", lacht Van Garderen. Aan de andere kant is er ook twijfel. ,,In Wenen viel alles op de juiste plaats, maar in de week voor het WK verloren we nog van een duo dat ver weg stond van dat niveau. We hadden ook een wildcard nodig om aan het toernooi deel te kunnen nemen."

Daarnaast is er nog de zaalcarrière, waar Van Garderen dit jaar ook flink aan de weg timmerde. Van Garderen verruilde middenmoter Ravenna voor Modena, dat gerekend mag worden tot de top van de Italiaanse volleybalcompetitie. ,,Spelen op het allerhoogste niveau voor meer dan 5.000 man publiek, dat zien Nederlandse sportliefhebbers niet op televisie. Maar de beleving van volleybal in Italië is heel intens. Als jochie heb ik hier ook altijd van gedroomd", zegt de 2 meter lange volleyballer.

Van Garderen speelt bij Modena samen met Olympische kampioenen en spelers die WK's en EK's hebben gewonnen. ,,Voor mij is dit ook in de zaal een investeringsjaar. Alleen al door te trainen met die gasten word ik beter en beter. Het niveau ligt ongekend hoog." Qua speeltijd moet Van Garderen het nog vaak doen met invalbeurten. ,,Daar heb ik op voorhand ook rekening mee gehouden. Ik ben in principe de derde passer-loper en moet de twee jongens die in de basis staan het zo moeilijk mogelijk maken."

Met die rol kan Van Garderen op dit moment leven. ,,Het kan frustrerend zijn, maar ik probeer er op een goede manier in te staan. Ook in deze rol heb ik mijn waarde voor het team. Bovendien kom ik zeker aan mijn minuten. Vorige maand heb ik bijvoorbeeld drie keer in de basis gestaan." Van Garderen leeft zijn eigen droom en hoopt dit seizoen met Modena het kampioenschap binnen te halen. ,,We staan gedeeld tweede en worden steeds beter. We gaan voor het hoogst haalbare."

 

KIEZEN Maar los van die ambitie moet de volleyballer eerst een knoop doorhakken, die voor de rest van zijn sportloopbaan bepalend is. Van Garderen gaat kiezen tussen zaal- of beachvolleybal. ,,Ik moet een definitieve keuze maken. Die duidelijkheid verdient Christiaan ook", weet Van Garderen. Hij wikt en weegt deze maanden alle opties. ,,Ik ben er nog absoluut niet over uit. De Spelen zijn een droom voor mij, maar hoe zeker is die weg? Al ben ik ervan overtuigd dat het mogelijk is, het is ook een onzekere stap, ook bijvoorbeeld in financieel opzicht. Tegelijkertijd zit ik als zaalvolleyballer ook nog niet aan mijn top. Ik word ieder jaar beter en verdien als volleyballer een goed salaris. Daar valt ook wat voor te zeggen."

Eerder deze maand kwamen Varenhorst en Ronnes op bezoek bij Van Garderen. ,,Zij hebben met eigen ogen gezien hoe ik hier mijn leven leid. Zij weten ook dat ik in een spagaat zit. Gelukkig zijn ze heel begripvol." Waar de keuze op gaat vallen, durft de Renswoudenaar niet te zeggen. ,,Het is een erg, erg moeilijk luxeprobleem, maar ik kan het niet lang meer voor mij uitschuiven. Eind januari hak ik de knoop door. Het kan nog alle kanten op."

,,Christiaan heeft een plan B. Op het moment dat ik voor de zaal kies, gaat hij komende zomer met een andere partner spelen", weet Van Garderen. Wanneer de keuze op het strand valt, stopt hij na dit seizoen met zaalvolleybal. ,,Die keuze zal dan ook definitief zijn. In dat scenario is dit seizoen mijn laatste jaar in de zaal."