• Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer

Nacompetitie: Renswoude blijft tweedeklasser

KAMPEN Renswoude blijft tweedeklasser. Uit bij KHC in Kampen liep de promotiejacht spaak. Na het 1-2 verlies in de thuiswedstrijd werd in de return een afgetekende nederlaag geïncasseerd. Het werd 5-2 in de finale, de laatste wedstrijd van boegbeeld Henk van Essen.

 

Edward Doelman

 

De Kraaien hadden in Kampen een 'stief kwartiertje' uitzicht op een geslaagde inhaalrace, een kunststukje dat tegen Sparta Enschede (4-1 winst) wel met succes was opgevoerd. Direct na rust leverde een mooie aanval een pegel van Nico van den Bosch op. Het was de gelijkmaker (1-1) en KHC zat daarmee in hun maag.

Onzekerheid en angst slopen even in de Kamper ploeg, maar in de 62e minuut zorgden uitblinkers Ibrahim Tuncer en Burak Alp voor de beslissing. Tuncer was aangever, Alp liet het fanatieke thuispubliek exploderen na de 2-1. ,,Een duur omschakelmoment", baalt coach Dick Eijlander, verwijzend naar het balverlies van Ralph Boom. De oefenmeester reageerde direct en stuurde met Daniël Pestka een vierde aanvaller het veld in. ,,Met alle risico's die daarbij horen."

De bloemen waren voor de thuisploeg, want drie minuten later was het Tuncer die KHC naar de beslissende 3-1 voorsprong schoot. Joshua van Marle (4-1), Jeffrey de Nooijer (5-1) en Ralph Boom (5-2) dreven de einduitslag nog verder op.

 

IN LEVEN GELATEN De opleving na rust was mogelijk doordat Renswoude met 1-0 voor rust goed wegkwam. Het bleef bij de openingstreffer van Jeffrey de Nooijer, omdat Gerwin van Essen en Gerard Diepeveen de bal van de lijn afhaalden. ,,Zij hadden 2-0 en 3-0 moeten maken, maar lieten ons daar nog in leven", was het reële verhaal van Eijlander.

Hij moest de teleurstelling verwerken. ,,Het is een bikkelharde conclusie, maar we kunnen ons geen illusies maken. We zijn op dit moment nog niet goed genoeg voor de eerste klasse, zeker niet als je bedenkt dat KHC een niveau hoger één van de zwakste ploegen is. Al willen veel jongens graag hogerop, we zullen ons in de tweede klasse verder moeten ontwikkelen."

Aan de andere kant was er trots. Seizoen 2016-2017 overtrof de stoutste verwachtingen van de Kraaien. ,,We hebben een paar goede stappen gezet en zelfs vorige week nog een fantastische eerste helft gespeeld. In dat opzicht kun je ook concluderen dat we het daar hebben laten liggen."

 

TRANEN Ook Henk van Essen realiseerde zich dat. De 35-jarige spits stapte met de tranen in zijn ogen van het veld. ,,Ik ben altijd haantje de voorste, heb soms een grote mond en kan iemand in het veld tot de grond toe afbranden, maar ik heb achttien seizoenen lang bij eerste elftallen wel altijd het maximale eruit proberen te halen. Voetbal is mijn lust en mijn leven geweest." Hij schoot vol toen hij na het eindsignaal als eerste de kleedkamer opzocht. ,,Ineens daalde het besef in dat dit echt het einde is. Dat vind ik toch moeilijk."

Ook bij Van Essen is er trots, ondanks het verlies in de finale. ,,De nacompetitie is een feestje, een bonus. Zo zijn we dit traject ingegaan en dat zullen we niet vergeten. In de bus terug naar huis trekken we het bier open, zetten we de muziek hard aan en bouwen we toch een klein feestje. De tweede klasse is voor een club als Renswoude ook prima." Eijlander moest nog even aan dat idee wennen, maar zag dat, na even nadenken, toch ook wel zitten. ,,Die bus zit straks met spelers en supporters helemaal vol. Ik verwacht inderdaad niet dat het stil zal blijven."