• Uwwetloket
  • Uwwetloket

Rolstoeltoernooi voor goed doel

WOUDENBERG/SCHERPENZEEL Voor het vijfde jaar worden de hockeysticks geslepen en de rolstoelen uit het vet gehaald. Dit jaar vindt het Uwwetloket Tournament voor het eerst plaats in de Breehoek in Scherpenzeel. Tijdens dit evenement op vrijdag 29 december strijden teams tegen elkaar in een partij rolstoelhockey, zitvolleybal en rolstoelbasketbal. De opbrengst is bestemd voor de Gehandicapten Sport Vereniging Amersfoort (GSVA).

Het initiatief voor dit jaarlijkse rolstoelevenement ligt bij Jan Budding en Hans van de Scheur van Uwwetloket in Woudenberg. Eén van de eigenaren van Uwwetloket, Van de Scheur, is zelf ook rolstoelafhankelijk en beoefent rolstoelhockey in competitieverband. ,,Het idee ontstond naar aanleiding van een familietoernooi bij mijn toenmalige sportvereniging. Mijn familie vond het jammer dat bij mijn huidige sportvereniging geen familietoernooien zijn, waarbij de familie van een rolstoelsporter ook meedoet. Waarop Jan (Budding, red.) zei, waarom organiseren we zelf niet iets soortgelijks", lacht Van de Scheur.

De deelnemers, dit zijn mensen met en zonder een beperking (iedereen kan dus deelnemen aan dit evenement), kunnen het tegen elkaar opnemen terwijl ze in een sportrolstoel zitten. Er zal gestreden worden gedurende wedstrijden met rolstoelhockey, zitvolleybal en rolstoelbasketbal. De organisatie wil garant staan voor plezier, sportiviteit en beleving. De teams hebben elk minimaal vier veldspelers en maximaal twee reservespelers. De bijdrage voor deelname is 10,- euro per persoon en komt geheel ten goede aan de Gehandicapten Sport Vereniging Amersfoort (GSVA).

BEDRIJFSFILOSOFIE ,,Dit doel sluit aan bij onderdelen van de bedrijfsfilosofie van Uwwetloket: elk mens heeft zijn beperkingen, maar met hard werken en creativiteit kunnen én moeten de juristen de lat altijd hoger leggen dan hun concurrenten", vinden de eigenaren van Uwwetloket. Sinds vijfentwintig jaar is GSVA actief en inmiddels een complete sportvereniging met 150 leden die sporten in zes verschillende secties. GSVA organiseert en neemt deel aan (inter)nationale toernooien, demonstraties, competitiedagen en niet-sportgerelateerde activiteiten. GSVA biedt aangepaste sporten voor eenieder die moeilijk loopt en/of gebruik maakt van een handbewogen of elektrische rolstoel ongeacht zijn of haar leeftijd.

De voorgaande vier edities van het Tournament vonden plaats in De Camp in Woudenberg, dit jaar ruikt de organisatie aan een nieuwe locatie, de Breehoek in Scherpenzeel. ,,De samenwerking met de Breehoek is heel goed. Er wordt goed meegedacht. Rond de vijfentwintig rolstoelen hebben we nodig tijdens ons evenement. De toegankelijkheid van de Breehoek voor rolstoelrijders is wel een uitdaging. Gelukkig is er een lift en de zaal zelf is groot en precies goed voor ons doel".

Inmiddels zijn er vele vrijwilligers en sponsoren bij het Uwwetloket Tournament betrokken. Negen teams hebben zich ingeschreven voor deelname. Er is nog plaats voor meer. Men kan individueel aanmelden, of als team van minimaal vier en maximaal zes personen.

ENERGIE EN PLEZIER Van de Scheur prijst de inzet van oud-stagiaire Bianca van Dijk bij de organisatie van de editie van 2017. ,,Het is mooi om te zien dat zij en nog meer oud-stagiaires betrokken blijven bij het Tournament. Het geeft blijkbaar energie en plezier om een dergelijke dag te organiseren", denkt hij.

Zelf is hij al zijn leven lang rolstoelafhankelijk. En met veel plezier doet hij aan rolstoelhockey in zijn elektrische rolstoel. ,,Ik moet altijd stiekem wel lachen tijdens het Tournament. Al die mensen die vaak voor het eerst zich met wielen moeten voortbewegen en intussen ook nog proberen te winnen", lacht hij.

AANMELDEN Aanmelden voor het Uwwetloket Tournament kan via de website www.uwwetlokettournament.nl.