• Linksbuiten Nehkomi Veldt passeert op sierlijke wijze zijn tegenstander.

    Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer

Scherpenzeel mag nog niet tevreden zijn

SCHERPENZEEL Tevreden met het resultaat, maar niet met het vertoonde veldspel. Dat gevoel hield Dik Peters van Ton over aan het eerste bekerduel tegen Roda'46, dat met 2-0 gewonnen werd. De hoofdtrainer van Scherpenzeel heeft nog minder dan drie weken de tijd om zijn elftal klaar te stomen voor het avontuur in de eerste klasse.

Het eerste bekerduel van dit seizoen was een mooie graadmeter: zowel Scherpenzeel als Roda'46 wist vorig seizoen de tweede klasse vaarwel te zeggen. Dat is niet het enige dat ze gemeen hebben: beide ploegen stromen met de nodige verwachtingen een niveau hoger in. Scherpenzeel, ingedeeld in de eerste klasse D, en Roda, uitkomend in de eerste klasse A, rekenen er allebei op dat zij wegblijven uit de degradatiezone. ,,Dit duel in de beker was dus een mooie test om te kijken waar je als team staat", dacht Peters van Ton.

WERK AAN DE WINKEL De Leusdenaren lieten Scherpenzeel dat de blauw-witten nog werk aan de winkel hebben. Scherpenzeel begon zwak en had de organisatie van het elftal onvoldoende op orde. Het leidde tot verschillende kansen voor Roda'46, zag Dik Peters van Ton. ,,Daar hadden zij er gewoon een paar van moeten maken." Hij was onder de indruk van de spelopvatting van de tegenstander. ,,Een goed voetballende ploeg waar we het erg moeilijk tegen hadden."

Desondanks kwam Scherpenzeel wel op voorsprong. De eerste geslaagde aanval van de thuisploeg leverde een strafschop op. Ismail Ouaddouh bereikte Ali Edan in het strafschopgebied, die onreglementair gestuit werd. Ouaddouh benutte het buitenkansje met de 1-0. ,,Helemaal tegen de verhouding in", erkende Peters van Ton. De voorsprong werkte als een steun in de rug. Scherpenzeel kwam wat beter in de wedstrijd, terwijl de bezoekers juist die tegenvaller moest verwerken. Zij moesten hun aanvalsdrift intomen.

COMPACTER In de rust benadrukte Peters van Ton het belang van een goede organisatie. ,,De linies dichter op elkaar, geen onnodige ruimtes weggeven. We konden op de omschakeling spelen." Het is een speltype dat Scherpenzeel het afgelopen seizoen niet hoefde te spelen. In de tweede klasse moesten de Zelers altijd zelf het spel maken. Een niveau hoger zal dat echter zeker niet het geval zijn, verwacht Peters van Ton. Zijn ploeg moet de discipline en het vermogen hebben om ook de ruimtes te minimaliseren. ,,We zijn tegen Roda in de tweede helft ook compacter gaan voetballen. Echte kansen hebben we niet meer weggegeven, maar echt tevreden ben ik niet. Ik vind dat het nog beter kan." Om daar meteen aan toe te voegen: ,,Nee, dat zeg ik niet goed. Ik vind dat het zelfs beter moet."

De speelwijze van de tweede helft is in potentie zeer kansrijk. Met zaalvoetballers Ismail Ouaddouh en Tevfik Ceyar beschikt Scherpenzeel natuurlijk over twee aanvallers die wel raad weten met de ruimte. De 2-0 was daar een voorbode van. Nehkomi Veldt herkende de situatie en nam een ingooi snel, waar Ouaddouh uiteindelijk van kon profiteren. Hij zette in de blessuretijd de 2-0 eindstand op het bord.

Peters van Ton wist genoeg: ,,De puntjes moeten nog op de i." Eerdere resultaten in de voorbereiding gaven dezelfde indicatie af: Al viel het oefenduel tegen IJsselmeervogels 2 met een 1-5 nederlaag bar tegen, hoofdklasser DUNO Doorwerth werd op een 2-2 gelijkspel gehouden. ,,We zijn dus positief gestemd. We kunnen nog beter, maar we zijn op de goede weg." De bekerwinst op Roda'46 was daarbij welkom. ,,Ook omdat we graag verder willen in de beker."