• Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer

Sterk Scherpenzeel trapt af met derbyzege

RENSWOUDE Af en toe was het wervelend, het spel dat Scherpenzeel op de kunstgrasmat van Renswoude etaleerde. Het technisch verzorgde voetbal was het collectief van de Kraaien zaterdag duidelijk te machtig. De streekderby op de eerste speeldag van de competitie eindigde in 1-3, waarmee de Scherpenzelers voor het eerst in jaren weer konden juichen in Renswoude.

 

De derbyzege had veel royaler uit moeten pakken. ,,Als we de kansen hadden benut, dan was deze wedstrijd erg goed geweest. Nu was het gewoon goed. Niks meer dan dat." Dat concludeerde Ali Edan, één van de uitblinkers van Scherpenzeel. De nummer tien combineerde naar hartelust met medespelers, zette teamgenoten vrij voor de keeper en was twee keer doeltreffend.

Maar Edan pakte vroeg in de wedstrijd ook een gele kaart wegens commentaar op de leiding. ,,Dat was natuurlijk dom." Want ook dat wees het eerste competitieoptreden van Scherpenzeel uit. De selectie van Dik Peters van Ton heeft een kwaliteitsinjectie gekregen en kan aantrekkelijk voetballen, maar opereert nog niet als een volwassen team. Spelers vergaten soms in het teambelang te denken. Naast Edan liet Mike Maas dat bijvoorbeeld zien. De spits zocht totaal onnodig de confrontatie met Jeroen van Strijp, terwijl de wedstrijd met 1-3 al in de tas zat.

 

BARSTEN Scherpenzeel zou een voorbeeld moeten nemen aan Renswoude, dat al jaren een toonbeeld van een collectief is. Daar had Jacco van Ginkel na afloop ook oog voor. ,,We eindigden de wedstrijd met negen man, het siert al die jongens dat we er tot het einde in elk geval voor gestreden hebben." Maar dat collectief had zaterdagmiddag ook barsten vertoond. ,,Als je na 20 minuten een slaande beweging maakt, dan voelt dat wel alsof je in de steek gelaten wordt."

Van Ginkel doelde op de rode kaart voor Arjan Verhey, die Omar Riani een tik verkocht. Tweede dissonant in het collectief was Jorino Kleijn, die niet in de wedstrijd zat en in zijn houding zijn onvrede uitte. ,,Doe dat lekker bij Horst uit, maar niet in zo'n derby. Je zet de club op deze manier te kakken."

Op het moment dat Verhey kon inrukken, stond Scherpenzeel op 0-1. Edan kopte raak uit een corner van Riani. Dat gebeurde na een levendig eerste kwart van de wedstrijd. Weliswaar schoot Nico van den Bosch op de lat, Scherpenzeel dicteerde de wedstrijd en creëerde legio kansen. Maas faalde opzichtig. De spits miste alleen al in de eerste 20 minuten vogelvrij twee keer voor de neus van Van Ginkel. ,,Scherpenzeel beschikt over veel klasse voorin, maar qua afronding vond ik ze arrogant."

 

CONSTERNATIE In het kwartier na rust leek de derby op slot te gaan. Paul Daalmeijer trok Maas omver, wat zijn tweede gele kaart en een strafschop opleverde, keurig benut door Jouke van Elst. Maar de 0-2 werd geannuleerd, omdat spelers van Scherpenzeel te vroeg inliepen. De consternatie was vervolgens groot op De Hokhorst, zeker toen een minuut later de bal opnieuw op de stip ging. Na een handsbal schoot Gerard Diepeveen de 1-1 op het bord.

De veilig gewaande derbyzege stond plots op de tocht, maar met negen man was er voor Renswoude geen houden aan. Dankzij het voortreffelijke keeperswerk van Van Ginkel won Scherpenzeel met ´slechts´ twee goals verschil. Maas haalde zijn gram door de 1-2 uit de rebound binnen te trappen, terwijl Edan van dichtbij de 1-3 verzorgde. Die treffer betrof een ragfijne aanval, waar de individuele klasse van Omar Riani en Nehkomi Veldt vanaf droop.

Dat kon logischerwijs op veel enthousiasme rekenen van de Scherpenzeelse supporters. ,,Mooi toch? Ik speel ook niet voor mezelf, maar voor het publiek", lachte Edan, die grote euforie liefst nog een weekje uitstelt. ,,Ik denk dat het feestje volgende week nog leuker wordt als we ook winnen van Valleivogels. Dat telt voor onze supporters nog meer dan dit mooie begin."