• Joshua Akerina (Valleivogels) en Marcel de Groot (Woudenberg) in gevecht om de bal.

    Guido de Boer
  • Sander van Keulen stopt met een sliding Jos van Leeuwen af.

    Guido de Boer
  • Marcel de Groot van Woudenberg wordt door Joshua Akerina (links) en Remon Liefting in de tang genomen.

    Guido de Boer

Woudenberg en Valleivogels doen elkaar geen pijn

WOUDENBERG De bekerderby tussen Woudenberg en Valleivogels had weinig om het lijf. Onder de heerlijke najaarszon deden de buren elkaar een week voor de competitiestart geen pijn: 0-0. Desondanks wisten beide teams wel aanknopingspunten uit de wedstrijd te halen.

door Edward Doelman

Thuisclub Woudenberg hield, met aanvoerder Jeffrey de Witte als uitblinker, voor het eerst in de voorbereiding de nul. Een prettige constatering voor de geel-zwarten, zeker ook omdat het in de eerste klasse niet het spel wil maken. ,,Voetballend zullen bijna alle ploegen beter zijn. Vanuit de omschakeling zullen wij de goals moeten maken", weet Jeroen Peters, die in de slotfase een schoolvoorbeeld zag van een counter. ,,In ons concept om tegenstanders pijn te doen, had Mark Radstaake deze kans moeten maken."

TACTISCHE BESLOMMERINGEN De hoogtepunten op De Grift waren op één hand te tellen. Namens Valleivogels liet nieuweling Faisal Kaouass wat leuke dingen zien, terwijl Rémon Liefting in de 90minuut met de bal op de paal de wedstrijd alsnog bijna besliste. Dat lukte niet, maar Rob van den Broek had vooral oog voor tactische beslommeringen. De formatie van 4-3-3 werd tegen eersteklassers SVL (1-3 zege) en Woudenberg ingeruild voor een 3-5-2 systeem. Of 5-3-2, als de tegenstander de bal heeft. Daarmee bouwt Valleivogels defensieve zekerheid in. ,,Tegen SVL en Woudenberg hebben we heel weinig weggegeven", constateerde Van den Broek tevreden.

De keerzijde is dat het aanvalsspel onder deze speelwijze lijdt. ,,Al is het altijd moeilijk als Woudenberg zo'n muur op eigen helft neerzet." De nieuwe formatie geeft in elk geval 'stof tot nadenken'. ,,Misschien wordt 4-3-3 ons plan A, maar het kan net zo goed plan B worden", aldus Van den Broek, die nadrukkelijk zijn spelers betrekt bij de tactische keuze. ,,Het wordt niet mijn plan, maar ons plan. Ik wil graag weten hoe spelers hier over denken, want zij moeten het ook uitvoeren." Los van de vraag in welke variant volgende week tegen Be Quick Zutphen gespeeld gaat worden; duidelijk is dat Valleivogels speelt om te winnen. ,,We willen aanvallen, de bal hebben en daarmee winnen."

GOUDSCHAALTJE Dat laatste wil Woudenberg natuurlijk ook, al denkt Peters dat balbezit daarvoor niet de sleutel is. De trainer heeft groot vertrouwen in zijn elftal, dat na één seizoen afwezigheid terugkeert in de eerste klasse. Hij herhaalde zaterdag opnieuw dat Woudenberg in het linkerrijtje kan eindigen. ,,Dat is hoogmoed, grootheidswaanzin! Dat zullen de mensen natuurlijk zeggen." Peters weet dat zijn woorden op een goudschaaltje gewogen zullen worden. ,,Maar het heeft met de mindset te maken. Angst is een slechte raadgever."

En bang is Peters allerminst. Hetzelfde geldt voor Rick Staal, die zaterdag uit voorzorg werd gewisseld. Hij is echter fit en zal volgende week tegen Argon in de spits starten. Zijn belofte voor komend seizoen? ,,Ik maak dit seizoen minstens tien doelpunten."