• Daquillio Degama (VVOP) is Erik de Vries te snel af.

    Guido de Boer
  • Joey Kooij op de voorgrond, achter VVOP'er Nick Hoogebeen.

    Guido de Boer
  • Joey Kooij wordt belaagd nadat hij Woudenberg naar 2-3 heeft gekopt.

    Guido de Boer

Woudenberg heeft de titel in zicht, VVOP treurt

WOUDENBERG Intense teleurstelling en onverwachte euforie. Die twee emoties schoten wortel na een middag 'circusvoetbal' in Voorthuizen. VVOP rest na de 2-3 nederlaag de nacompetitie, terwijl voor Woudenberg de titel in de tweede klasse G schittert. Concurrent Unicum verloor met 0-1 van VSCO'61, waardoor de geel-zwarten vier punten los zijn.

,,Ongelofelijk!" Daquillio Degama kon er met zijn hoofd niet bij. ,,Dit is zo onterecht. Zo onterecht. Dit verdienden we niet." De watervlugge aanvaller die de Woudenbergse defensie af en toe op zijn grondvesten liet schudden, staarde na het laatste fluitsignaal een minuut lang in het luchtledige. Alweer verloren, alweer in de slotfase. Het riedeltje dat de ploeg van John Martens de laatste vier wedstrijden van zich leek af te schudden, was weer werkelijkheid geworden. ,,Terwijl ik dacht dat we die pot er nu eens uit zouden trekken", aldus Degama.

De oorwurmgezichten van VVOP waren het ene uiterste, het andere uiterste waren de engelengezichten van de Woudenbergers. Joey Kooij bezorgde zijn ploeg bij het ingaan van de blessuretijd met zijn hoofd de driepunter, een goed half uur later gevolgd door goed nieuws uit Lelystad. Toen werd duidelijk dat Unicum de 0-1 achterstand tegen VSCO'61 niet goed had weten te maken. Het kampioenschap ligt nu voor het grijpen. ,,Een topwedstrijd", lachte Jeroen Peters.

CIRCUS De trainer van Woudenberg had tijdens het wachten zijn elftal langs zijn eigen meetlat gelegd. Het leverde een negatieve recensie op. ,,Het was net circus Billy Smart", foeterde Peters, die daarmee natuurlijk wat uit te leggen had. ,,Ik had verwacht dat we dominanter zouden zijn, maar het was chaotisch en soms op het kinderlijk eenvoudige af." Het circusvoetbal was wel vermakelijk, maar spreekstalmeester Peters kon er – op de goede afloop na – niet om lachen. ,,We hebben goede zaken gedaan, maar niet meer dan dat."

Toch zagen de toeschouwers een spannend duel waar alles inzat. Jos van Milligen (1-0) en Emmanuel Makonga (1-1) zorgden voor twee uitgespeelde goals, terwijl Joey Kooij een strafschop versierde en miste. De redding van Freek van de Steeg getuigde van klasse. Na de pauze eiste Kooij alsnog de hoofdrol voor zich op. Hij liep de 2-1 binnen, maar 'comedy capers' van de Woudenbergse defensie lieten de wedstrijd weer draaien. Jeffrey Davelaar miste een strafschop, Tim van de Vis was vanaf elf meter wel trefzeker: 2-2. Daar leek het op uit te draaien. Het zou een uitslag van vlees noch vis geweest zijn, waar beide ploegen niets mee op zouden schieten. Maar Vrouwe Fortuna was Woudenberg gunstig gezind. Kooij kopte op de valreep de 2-3 raak, met alle emoties van dien.

De achterstand op de veilige elfde plaats bedraagt voor VVOP 6 punten, met nog twee duels voor de boeg. Maar het doelsaldo van de Voorthuizenaren is stukken onvoordeliger dan die van de concurrentie. ,,Onze focus moet nu op de twaalfde plek", besefte smaakmaker Degama. ,,Dat levert ons in elk geval een voordeeltje op in de nacompetitie. Dan speel je twee keer thuis." Houvast voor dat onsmakelijke toetje zal het spel van de thuisploeg zijn. ,,We kunnen voetballend mee met Woudenberg, dat is duidelijk. Dat geeft toch het vertrouwen dat we via een omweg in de tweede klasse kunnen blijven."

Woudenberg kan zich opmaken voor de kampioenswedstrijd, volgende week op eigen veld tegen Unicum. Gaat dat mis, dan wacht een week later een herkansing bij het al gedegradeerde ESC. Het moet nog raar lopen, wil het misgaan voor de Woudenbergers. Trainer Peters weet dat ook. ,,Maar we moeten het eerst nog afmaken, voordat we feest kunnen vieren."