• Dorpsbelang Renswoude

Dorpsbelang Renswoude: Goed toegerust worden is kwestie van tijd

RENSWOUDE ,,Een pittige stelling. Het is zo dat van raadsleden wordt verwacht dat ze van alle wet- en regelgeving op de hoogte zijn. Of dat nu ruimtelijke ordening, financiën of het sociale domein betreft. Heeft men dat niet, dan moet men zich erin verdiepen en bij laten praten. Dat doet ieder raadslid via zijn eigen kanalen." Dat zegt Jan Stutvoet van de Dorpsbelang Renswoude op de stelling dat raadsleden van de gemeente Scherpenzeel onvoldoende toegerust zijn voor hun raadswerk.

Stutvoet loopt wel eens langs de griffier om wat meer achtergrond te krijgen. ,,Zijn informatie deel ik in de fractie en dan probeer ik zo neutraal mogelijk de feiten weer te geven, met de raadstukken bij de hand. Zo komen we tot een standpunt."

,,Persoonlijk vind ik het goed als iemand eerst vier jaar in een commissie meedraait, voordat hij of zij de raad binnenstapt. Je bent dan op de hoogte van de procedures en hoe het geheel zo'n beetje werkt. Goed toegerust worden, is soms ook een kwestie van tijd. Je moet wat ervaring op doen."

Verder wijst Stutvoet op het belang van duidelijke raadsvoorstellen. Daar kan hij de kwaliteit aan afmeten. ,,Als helder en duidelijk is waar tussen gekozen kan worden, is het voor raadsleden eenvoudiger om keuzes te maken."

Ook een gedegen voorbereiding mag niet ontbreken. ,,Voor mezelf kan ik wel zeggen dat ik vrijwel alle stukken lees voordat ik ter vergadering ga. Daar ben ik wel geoefend in geworden."