• Lijsttrekker Maarten Zwankhuizen, SGP

    SGP

SGP: Agrarische sector is zeer innovatief en behoort tot wereldtop

SCHERPENZEEL ,,Over fijnstof is inderdaad veel te doen geweest. Autoverkeer, vliegverkeer, en ook de agrarische sector dragen bij aan deze problematiek. Fijnstof kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen. In het geval van intensieve veehouderijen gaat het om de gezondheid van bewoners van woningen in het buitengebied, de medewerkers van deze bedrijven en de ondernemers zelf. De SGP neemt deze problematiek serieus.´´ Dat is de reactie van Maarten Zwankhuizen van de SGP op de stelling dat fijnstof een onderschat probleem is in de gemeente Scherpenzeel, maar dat de intensieve veehouderij toch welkom blijft.

,,Maar wat is de situatie? Er zijn veel bronnen van fijnstof. Er komt bijvoorbeeld ook een forse hoeveelheid fijnstof vanuit het buitenland. Het kan niet de bedoeling zijn om alleen met het vingertje naar de agrarische sector te wijzen. Dat doen we te vaak in Nederland. En waarom hebben we meer fijnstof van intensieve veehouderijen gekregen? Onder andere omdat de consument meer dierenwelzijn eist! Prima, maar dat zorgt mede voor meer fijnstof. Denk aan kippen die buiten scharrelen in plaats van binnenblijven. Nu is verbeterd dierenzwelzijn een goede zaak, maar ondernemers moeten nu voor deze verbetering niet weer afgestraft worden.

Natuurlijk willen de agrariërs zelf dit probleem ook oplossen. De agrarische sector in Nederland behoort tot de wereldtop en is zeer innovatief. Daarom wil de SGP nu juist dat de sector en andere belanghebbenden samen naar een oplossing zoeken. En dat dat gebeurt ook. We hebben vertrouwen in de technieken en de maatregelen die nu ook in FoodValley verband onderzocht worden. De eerste resultaten zijn hoopgevend. Dus wat de SGP betreft kan met behulp van de juiste maatregelen de agrarische sector bijdragen aan een verbetering van de leefomgeving, zonder dat de bedrijfsvoering van deze hardwerkende ondernemers in gevaar komt.´´