• VVD Renswoude

VVD: Renswoude kan prima eigen broek ophouden

RENSWOUDE ,,Renswoude heeft meerdere malen met succes gestreden tegen een herindeling. Wij zijn een zelfstandig dorp en hebben bewezen onze broek prima op te kunnen houden", zegt lijsttrekker Marieke Teunissen namens VVD Renswoude als reactie op de stelling 'Gemeentelijke herindeling is voor Woudenberg op den duur onvermijdelijk' die deze week door de Scherpenzeelse Krant is gelanceerd. Dit in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart.

,,Maar het is een feit dat er veel verantwoordelijkheden liggen die in Renswoude met weinig ambtenaren en beperkte middelen moeten worden opgepakt. Zelfstandigheid, in combinatie met een slagvaardig bestuur en financiële gezondheid, is nog steeds geen vanzelfsprekendheid." 

Desondanks ziet VVD Renswoude geen toekomst in een gemeentelijke herindeling. ,,RSW zou niets oplossen voor wat betreft de kleinschaligheid: voor Nederlandse begrippen is een gemeente met circa 25.000 inwoners gewoon nog steeds te klein. Zo'n grote operatie zou heel veel geld kosten en nauwelijks iets oplossen."

Ook onderdeel uitmaken van één grote FoodValley-gemeente ziet de VVD 'niet als wenselijk, of zelfs maar praktisch uitvoerbaar'. ,,De huidige samenwerking met de andere FoodValley-gemeenten is goed en belangrijk voor Renswoude, maar bijvoorbeeld het DNA van universiteitsstad Wageningen is niet te vergelijken met het dorpse karakter van Renswoude", vindt Teunissen. Zij houdt het liever bij de huidige  samenwerking binnen FoodValley. ,,Ambtelijke en bestuurlijke samenvoeging zou heel nieuwe problemen oproepen."

Verder wijst Teunissen op de rol van Jakob Germs. De Renswoudenaar is namens de VVD Statenlid in de Provinciale Staten van Utrecht. ,,Hij is heel goed op de hoogte van de kansen en bedreigingen voor ons dorp. Bij dit soort belangrijke vraagstukken is dat enorm waardevol", vindt de lijsttrekker. ,,Ook via die weg blijven we ons inzetten voor een zelfstandig Renswoude."