• Angela met bewoner dhr. Erkens in Ruimzicht .

    Bram van den Heuvel

'Dit had ik twintig jaar eerder moeten doen'

SCHERPENZEEL  Petra Wolters (48) was haar hele leven lang kapster. Ze had altijd al ‘iets met ouderen’ en overwoog eerder om de zorg in te gaan. Stagelopen in combinatie met twee kleine kinderen hield haar toen tegen. Tot ze een personeelsadvertentie in de krant zag. Ze dacht in eerste instantie ‘te oud’ te zijn, maar stuurde toch een brief toen ze hoorde dat iedereen mocht solliciteren. ’s Ochtends was haar sollicitatiegesprek en diezelfde middag is Petra aangenomen als leerling VIG - een combinatie van werken en leren. Ze is gestart in februari 2018. Het eerste jaar werkte ze bij woonzorgcentrum Nieuw Avondrust en daarna switchte ze naar locatie Ruimzicht. ,,Ik vind het echt geweldig. Dit had ik 20 jaar eerder moeten doen. Het is ontzettend fijn om hier te werken. De bewoners zijn zo dankbaar. En elk dag is weer anders. Het is werk dat je echt met je hart moet doen, anders gaat het niet. Ik zit nu vol in de opleiding, dus 1 dag school naar het ROC A12 en 24 uur werk. Daarnaast heb ik zeker 15 uur huiswerk per week. Het is dus best druk. De begeleiding is ook geweldig. Je kunt altijd alles vragen en ze nemen alle tijd voor je als je ergens tegenaan loopt.” De opleiding van Petra duurt tot februari 2020.

BLIJ MET DEZE STAP Angela Blankespoor (36) was 17 jaar preventie-assistente bij een tandartsenpraktijk toen ze in september 2018 begon aan de 3-jarige opleiding verpleegkundige bij zorggroep ENA. Ze is nu leerling verpleegkundige, waarbij ze 1 dag in de week naar Aventus in Apeldoorn gaat en 28 uur werkzaam is bij Ruimzicht op de afdeling voor mensen met dementie. ,,Ik móest dit gewoon doen, zo voelde het. Ik wilde - en wil - heel graag iets voor anderen betekenen. Vooral onder ouderen heerst vaak eenzaamheid. En wat ben ik blij met deze stap. Naar school gaan, was best wel even wennen. En het is ook wel fijn als je flexibel bent in deze functie, want je hebt ook weekend- en avonddiensten. Ik heb daar samen met mijn gezin een goede weg in gevonden. En als ik tijd over heb, loop ik ook nog marathons waarbij al het geld dat ik inzamel naar de stichting Alzheimer gaat”, zegt Angela gedreven. Angela doet de opleiding versneld en hoopt volgend jaar zomer klaar te zijn.

Zorggroep ENA bestaat uit de woonzorgcentra Nieuw Avondrust (Voorthuizen), Ruimzicht (Barneveld) en Het Huis in de Wei (Scherpenzeel). De kracht van zorggroep ENA is van lichte zorg aan huis tot zware verpleeghuiszorg. De bewoners, mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers staan samen midden in het leven. Ook zij-instromers krijgen volop kansen bij de zorginstelling.